Annons
Krönika

Rolf Gustavsson:Ett udda par som behöver varandra

Den gångna veckan har visat att Angela Merkel och Nicolas Sarkozy svarar för den tongivande duetten i europeisk politik. Dissonanser från David Cameron och Fredrik Reinfeldt verkar inte störa den kraftfulla tyskfranska duon Merkozy.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Tysklands förbundskansler och Frankrikes president bildar ett udda par, i dag liksom tidigare. Konrad Adenauer och Charles de Gaulle, Helmut Schmidt och Valery Giscard d’Estaing, Helmut Kohl och François Mitterrand eller Gerhard Schröder och Jacques Chirac. Alla dessa mesallianser vittnar om att den tysk-franska vänskapen sällan bygger på någon spontan kärlek. Den är för det mesta ett krasst resonemangsparti. Enskilt är de svaga men tillsammans bildar de en ofrånkomlig referenspunkt för resten av Europa. Därför behöver de varandra.

Den skarpögde, erfarne kollegan Arnaud Leparmentier, på Le Monde, har pregnant gett oss bilden av ett grundläggande mönster. Den franske presidenten låtsas att han styr Europa och den tyske förbundskanslern kan påstå att han eller hon inte gör det. En tysk regeringschef måste alltid försöka förhindra att det förgångnas demoner väcks till liv. Men sällan har en fransk president varit i större behov av draghjälp från Tyskland, både ekonomiskt och politiskt.

Annons
Annons
Annons