Annons
X
Annons
X

Ett tydligt förakt för oss i förorten

REPLIK | FÖRORTEN

Bekämpandet av fattigdom och klyftor är den enda vägen att gå.
Joel Ensjö

Aron Modig skriver
på Brännpunkt 2/10 att hårdare straff är lösningen för att få ordning på våra förorter. Det är på många sätt en högst anmärkningsvärd artikel. Den både spär på fördomar och visar ett direkt förakt mot unga i förorten.

Modig hänvisar i sin artikel till en händelse i Rinkeby; i måndags när en bil sattes i brand och polisen som kom till platsen möttes av stenkastning och till några andra händelser i storstädernas förorter. Modig kallar våldsverkarna för ”unga ligister”, och han avslutar med att skriva ”Som ung kristdemokrat tar jag ansvar för att bilda opinion för detta. Men mitt tydliga budskap till de kriminella ungdomarna i Rinkeby och andra förorter är också: skaffa er ett liv!”

Annons
X

Mitt tydliga budskap till Aron Modig är: du borde skämmas över detta populistiska lågvattenmärke. Som ung kristdemokratisk politiker är ditt ansvar bidra med politiska lösningar för att minska utanförskapet. Mitt tydliga budskap till dig är att din debattartikel visar på ett direkt förakt mot de ungdomar som bor i förorterna och bidrar till att spä på fördomar om dem: skaffa dig ett liv!

Skälet till att hårdare straff utmålas som gammaldags är just för att det är gammaldags och förlegat. Bekämpandet av fattigdom och klyftor är den enda vägen att gå. För detta krävs reella insatser för att komma till bukt med arbetslösheten. Aron Modigs och hans vänner i alliansens enda lösningar hittills har gått ut på att sänka löner, försämra anställningsvillkor och göra det svårare för ungdomar från utsatta områden att plugga vidare. Detta har inte skapat några nya jobb för dessa ungdomar – tvärtom är ungdomsarbetslösheten större än någonsin. Det som alliansens politik i realiteten har lett till ökade klyftor och ett större utanförskap.

Lösningen ligger inte i hårdare straff, det finns otal forskning som tyder på det. En stor del av lösningen måste istället ligga i utbildning. Mer resurser krävs både till grundskolan och gymnasiet. Det krävs också reella satsningar på Komvux, återinförande av Yrkesvux och enklare vägar in i högskolevärlden, till exempel genom ett återinförande av 25:4-regeln.

Att generalisera, dra alla över en kam och snabbt stämpla ungdomar som ligister i största allmänhet som Modig gör är farligt. Inte bara för att den retoriken spär på fördomar utan också för att det inte på något sätt leder till förbättringar för unga i socioekonomiskt segregerade områden. Modig borde istället se till de underliggande skäl som gör att unga yttrar sitt missnöje genom att till exempel sätta en bil i brand. Detta missnöje grundar sig i att många ungdomar i förorten känner sig utanför, de känner sig inte behövda och inte lyssnade på.

En annan del i lösningen ligger därför i att personer med politiskt inflytande som sällan är i förorten, som till exempel Modig, slutar utmåla Rinkeby och andra förorter som farliga platser att vistas på. Istället bör de börja lyssna på oss som bor där. Det finns stora problem med fattigdom och utanförskap men det finns också mycket vänskap, kärlek, kreativitet och vilja. Jag hoppas att Aron Modig slutar att spä på folks fördomar om förorten och faktiskt kommer ut och hälsar på. Han är välkommen.

JOEL ENSJÖ

styrelseledamot Socialdemokraterna i Stockholm och Tenstabo

Tidigare debattartiklar om förorten:

Läs även

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X