Annons
X
Annons
X

”Ett, två, tre år utan att någonting händer”

SJUKSKRIVEN | AV STORSINTA SKÄL

– Vi kan inte svara på det idag. Vi vet att det är 76000 personer totalt som har varit sjukskrivna längre än 180 dagar. Men det är omöjligt för oss idag att ange någon uppfattning om var människor tar vägen och så vidare.

Så svarade Curt Malmborg, generaldirektör för Försäkringskassan, när han i Ekot (6/12) tillfrågades hur många som skulle mista sin sjukpenning efter årsskiftet. Förhoppningsvis vet de lite mer nu. Annars är detta en av många uppgifter som Malmborgs efterträdare Adriana Lender står inför.

Vid gårdagens presskonferens där hon presenterades av socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson förklarade Lender att hon var väl medveten om att de nya sjukskrivningsreglerna med sina tydliga tidsgränser innebär ett ”helt annat sätt att jobba mot tidigare, då människor kunde gå sjukskrivna ett, två, tre år utan att någonting särskilt alls hände”.

Annons
X

Ja. Där kunde man gå. Utan att det hände ett smack. Möjligen pensionerades/kasserades man ut och bort.

Efter intervjun med Curt Malmborg har Ekot följt upp ämnet, bland annat med ett inslag (8/12) där företrädare för Kommunal – som har en hög andel långtidssjukskrivna – intervjuades. Bekymrat förklarade fackföreträdarna att de ska ha extra telefonberedskap och helgöppet över jul och nyår. Några dagar senare (14/12) fick vi veta att Kommunal har ett avtal som innebär att arbetsgivarna har lovat att betala 180 dagars sjuklön
även om Försäkringskassan bedömer att du kan arbeta.

Den informationen hade Kommunal dock inte varit så noga med att gå ut med till sina oroliga medlemmar. Istället meddelade man, via Ekot, att det vankades jouröppen kristelefon över helgerna. Vilken service, va?!

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I debatten om sjukförsäkringsreglerna haglar de felaktiga påståendena och anklagelserna. Oppositionen gör sitt bästa för att elda på. Vänsterpartiet kräver ”time-out” och socialdemokraterna vill ha ”moratorium” på utförsäkringarna och hänvisar till såväl julen som det dystra läget på arbetsmarknaden. I
  Aftonbladet (17/12) säger Veronica Palm (s) att ”Regeringen borde kunna vara storsint nog och sätta stopp för det här” samt att det inte är ”värdigt ett välfärdsland att ha ett system där man kastar ut människor på arbetsmarknaden”.

  Suck. Låt oss ta det från början.

  1. Man kan vara sjuk på många olika sätt.
  2. Sjukskrivning i sig är ingen behandling.
  3. Ibland kanske man är arbetsrelaterat sjuk och allra mest i behov av nytt jobb.

  Det är förvånande att man gång på gång ska behöva förklara för oppositionen vad grundplåten i en solidariskt och gemensamt finansierad välfärd är – nämligen att systemet inte vattnas ur. Det innebär att regeringar
  inte ska använda systemen till lite vad som helst för att framstå som ”storsinta”.

  Till exempel ska man inte sjukskriva folk med hänvisning till läget på arbetsmarknaden. Såvida man inte vill gömma arbetslöshetssiffrorna, men varför skulle man vilja det? Då vet man ju till slut ingenting om hur det ser ut i verkligheten...

  Mycket av de ”nya” sjukförsäkringsreglerna är gammalt gods. Den prövning som nu är satt att ske efter 180 dagar är tex inte ny. Faktum är att förut kunde prövningen ske redan efter tre veckor. Vad de nya reglerna handlar om är att fånga upp människor så att de inte längre ska gå i ”ett, två, tre år utan att någonting särskilt alls” händer.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X