Ledare

Ivar Arpi:Ett tredje kön gör få glada

Ivar Arpi
Prispallen till 800 meter i OS i Rio 2016. Silvermedaljören Francine Niyonsaba, bronsmedaljören Margaret Wambui och guldmedaljören Caster Semenya. Alla tre har naturligt så förhöjda testosteronnivåer att de kategoriseras som intersexuella. De tillhör en liten, men naturligt förekommande, grupp och som kanske faktiskt skulle vilja tillhöra ett tredje juridiskt kön. Samtidigt protesterar en del kvinnor de tävlar mot om att deras testosteronnivåer är så höga att det ska kategoriseras som doping.
Prispallen till 800 meter i OS i Rio 2016. Silvermedaljören Francine Niyonsaba, bronsmedaljören Margaret Wambui och guldmedaljören Caster Semenya. Alla tre har naturligt så förhöjda testosteronnivåer att de kategoriseras som intersexuella. De tillhör en liten, men naturligt förekommande, grupp och som kanske faktiskt skulle vilja tillhöra ett tredje juridiskt kön. Samtidigt protesterar en del kvinnor de tävlar mot om att deras testosteronnivåer är så höga att det ska kategoriseras som doping. Foto: Martin Meissner / TT / NTB Scanpix
Under strecket
Publicerad
Annons

En majoritet av riksdagspartierna vill utreda om man ska införa ett tredje juridiskt kön. Frågan är hur många av dem som genomgår könskorrigering från man till kvinna eller vice versa, som är intresserade av ett tredje alternativ. För vems skull vill man egentligen införa ett tredje kön?

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons