Annons
X
Annons
X

Ett telefonsamtal räckte för att omhänderta barnen

Ett telefonsamtal ledde till månader av mörker för familjen. Samtalet rörde en misstanke om sexuella övergrepp mot barnen som omedelbart omhändertogs. Nu är de återförenade med föräldrarna.

Kvällens
Uppdrag granskning i SVT berättar historien om barnen som de sociala myndigheterna tvångsomhändertog efter ett telefonsamtal om misstänkta sexuella övergrepp. Berättelsen handlar också om ett antal rättegångar mot mamman och pappan. Enligt programmet var allt baserat på ett enda telefonsamtal.

Samtalet kom till socialtjänsten i Sandviken i september. Där agerade tjänstemännen snabbt. Barnen, två småflickor, hämtades från dagis. Pappan kallades till samtal. Han och mamman förstod ingenting. Men processen fortsatte och barnen fick inte komma hem.

– Det var det som var jobbigast, den där maktlösheten. Att någon bara kan ta ens barn, det var för djävligt alltså, säger Thomas i programmet.

Annons
X

Nästa steg blev polisförhör. Pappan förstod fortfarande ingenting. Det gjorde inte heller omgivningen. Det enda som fanns var telefonsamtalet till socialtjänsten från mammans syster. För systern hade mamman, enligt Uppdrag granskning, berättat att en av döttrarna vid två tillfällen, med långt mellanrum, vidrört pappans penis när hela familjen umgåtts i föräldrarnas säng. Den lilla flickan skulle då ha sagt: Jag mjölkar pappas snopp. I programmet försäkrar föräldrarna att de omedelbart tog bort flickans händer och sade till henne att hon inte skulle göra så. För dem var saken utagerad och blev mer till en rolig berättelse. Det tyckte inte åklagaren som väckte åtal i tingsrätten.

En enig tingsrätt friade pappan efter vittnesmål som stärkte föräldrarnas berättelse. Efter drygt en månad var han fri. Föräldrarna trodde att barnen skulle få komma hem. Så blev det inte.

Åklagaren beslutade sig för att överklaga domen, socialtjänsten att barnen fortsatt skulle vara omhändertagna. Socialtjänsten ville dessutom att omhändertagandet skulle vara varaktigt och drev hela ärendet till förvaltningsdomstolen trots den friande domen i tingsrätten. Även förvaltningsrätten friade.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Efter 68 dagar återförenades föräldrarna och barnen. Men rättsprocesserna fortsatte.

  Den tog slut i augusti i år när en enig hovrätt fastställde tingsrättens friande.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X