Annons

Bo Linde och Johannes BrahmsEtt svindlande vackert ögonblick

Claudia Bonfiglioli, violin, Nathalie Stutzmann, dirigent, och Kungliga Filharmonikerna i Bo Lindes Violinkonsert.
Claudia Bonfiglioli, violin, Nathalie Stutzmann, dirigent, och Kungliga Filharmonikerna i Bo Lindes Violinkonsert. Foto: Niklas Elmehed

Poesi och temperament lyftes fram av Claudia Bonfiglioli i Bo Lindes violinkonsert. Det är ett verk som borde in i repertoaren igen.

Under strecket
Publicerad

När min fiollärare Karl-Ove Mannberg talade om Bo Lindes violinkonsert fanns alltid en speciell värme i rösten. Han var själv elev till Josef Grünfarb som spelat solostämman vid uruppförandet 1958. Mannbergs tid som konsertmästare i Gävle symfoniorkester var säkert också viktig – Linde är stadens musikaliska stolthet. Naturligt nog var det Mannberg som spelade in konserten på skiva för första gången.

Jubileer kan vara svårartade företeelser, men de kan också lyfta fram. Få har nog klart för sig att vi i år inte bara är inne i Beethovenåret 2020, utan att det också är 50 år sedan Linde dog. Han hade dragit sig tillbaka till Gävle (från en Stockholmshorisont, egentligen flyttade han bara hem för att söka lugnet), drack för mycket och dog alldeles för tidigt, 37 år gammal. Violinkonserten är ett av få verk som fortsatt att leva, men Mannberg har varit den som kämpat för musiken – han såg till att eleverna spelade Linde.

Annons
Annons
Annons