Annons

Ett svenskt superbär

Lingon kallas numera för det nya superbäret. De små kraftpaketen har visat sig bromsa effekterna av fet mat. Det hyllade acaibäret, som lyfts fram som hälsobäret nummer ett, riskerar däremot att hamna i skamvrån.

Under strecket
Publicerad

Det är oftast som sylt vi äter lingon – men där är den stora mängden socker ett problem.

Foto: F BERGERBild 1 av 1

Det är oftast som sylt vi äter lingon – men där är den stora mängden socker ett problem.

Foto: F BERGERBild 1 av 1
Det är oftast som sylt vi äter lingon – men där är den stora mängden socker ett problem.
Det är oftast som sylt vi äter lingon – men där är den stora mängden socker ett problem. Foto: F BERGER

**Lingon **har länge förhöjt smaken på allt från köttbullar med gräddsås till blodpudding, pannkakor och kåldolmar. Men det glada bubblet i lingongrytorna avtog snabbt när de hajpade, långväga kusinerna acai- och gojibär gjorde entré, inte minst för att nykomlingarna ansågs ha en slankande effekt.

Fast för en månad sen kom en studie som visar att lingon faktiskt kan ha större effekt på vikten än de importerade hälsobomberna. Bakom det uppmärksammade resultatet står fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och doktoranden Lovisa Heyman vid Anti Diabetic Food Centre i Lund, som delat in möss i olika grupper och utfodrat dem på olika sätt.

Några möss serverades lågfettskost, men de flesta fick fettrik mat. Och alla, utom mössen i kontrollgruppen, fick antingen lingon, blåbär, hallon, kråkbär, björnbär, katrinplommon, svarta vinbär eller acaibär i maten.

Annons
Annons

– Efter tre månader visade sig lingongruppen ha de bästa resultaten. De hade ökat mindre i vikt, hade lägre blodsockervärden, lägre inflammation i kroppen och var inte lika insulinresistenta som kontrollmössen. Även deras kolesterolhalter och fettvärdena i levern var lägre än hos mössen som fått fettrik mat utan bär.

**Acaibären då? **De togs med för att forskarna ville se hur de nordiska bären klarade jämförelsen med det brasilianska ”superbäret”. Och se, mössen som fick det hajpade bäret ökade både mest i vikt och fick höga fettvärden i levern.

– Det kan bero på att acaibäret främst används som ett energihöjande bär i hemlandet Brasilien. I USA och Europa har det däremot marknadsförts som ett ”superbär” som bland annat kan bidra till viktnedgång, säger Karin Berger.

Även svarta vinbär och blåbär hade god effekt, men lingonen kvalade in i en klass för sig. En given fråga är: Hur mycket lingon ska vi äta för att hålla midjemåttet i schack? Att sleva i sig lingonsylt är ingen lösning, dels kan kokningen påverka bärens innehåll av nyttiga ämnen, dels innehåller sylt mycket socker. Frysta eller färska lingon är att föredra, enligt Karin Berger.

– Mössen fick en femtedel av sin mat i form av lingon. Att äta så mycket bär är inte realistiskt för människor. Vårt mål är att försöka hitta den mängd bär som kan förebygga fetma och diabetes tillsammans med en mer normal kost, berättar Karin Berger.

Hon avslöjar att forskarna aldrig tidigare har ätit så mycket lingon som nu.

– Det bli oftast frysta lingon på morgonfilen, och vi använder dem också i smoothies.

Annons
Annons

Forskarna vet ännu inte vad det är i lingonen som ger den starka hälsoeffekten, men en hypotes är att det kan bero på innehållet av så kallade polyfenoler, antioxidanter som ger bäret dess röda färg och antas skydda våra celler mot att åldras i förtid.

– Studier på möss är en sak, men vi tänker gå vidare och se om resultaten går att upprepa på människor, säger Karin Berger.

Att lingon kan påverka blodsockret positivt uppmärksammades redan i början av 1900-talet av läkaren Karl Petrén som rådde diabetiker att äta minst 500 gram lingon om dagen. Bäret har också haft en hedersplats inom folkmedicinen och bland annat ordinerats mot urinvägsbesvär.

– Resultaten är ingen stor överraskning, men det är bra att modern forskning belägger sånt som ”folkmedicinare” anat. Lingon har även använts som skyddande medel, bland annat vid tarmblödningar. Men kunskapen om att de kan skydda våra blodkärl har inte varit särskilt spridd, i alla fall inte i äldre hälsolitteratur och skrifter, säger läkaren Bertil Dahlgren som driver nätsajten helhetsdoktorn.nu.

Han äter gärna färska, sura eller rårörda lingon och rekommenderar dem även till sina patienter. Oftast i form av juice eller sockerfri dryck eller must.

– Våra skogsbär är fullproppade med skyddande bitterämnen, vitaminer och mineraler. Många är ovana att äta lingon i naturlig eller fryst form, men när de har vant sig vid den lite syrliga smaken tycker de ofta att det är gott.

Fler studier återstår för att forskarna ska knäcka lingonkoden. Men nyheten om bärens slankande effekt hann knappt kablas ut förrän vi begåvades med ännu ett nyord: lingondieten.

Det återstår att se om den blir nästa hajp efter LCHF och 5:2 dieten.

Anna-Britta Ståhl

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons