Annons
X
Annons
X

Ett svek mot kampen för demokrati

Saudiarabien symboliserar för oss hjärtat i den arabiska kontrarevolutionen. Det är därför med bestörtning vi har tagit del av uppgifterna om den svenska hjälpen att bygga en avancerad vapenfabrik. Det skriver arabiska demokratiaktivister med flera.

Den saudiska flaggan.
Den saudiska flaggan. Foto: HASAN JAMALI/AP

BRÄNNPUNKT | SAUDIAVTALET

Vi är förvissade om att den här politiken inte avspeglar det svenska folkets verkliga önskningar.

Alltsedan Tunisiens diktator Ben Ali föll i januari 2011 har regeringar i väst talat om sitt stöd för demokratin i arabvärlden. Den svenska regeringen är inget undantag. Den har lyft fram svenskt demokratibistånd och kommunikationsteknologi och bjudit in unga aktivister till konferenser och seminarier om de sociala mediernas roll i den arabiska våren. Men handlingar betyder mer än ord, och för många av de som hoppas på demokratisk förändring i arabvärlden utgör den svenska regeringens agerande ett stort svek.

Vi blev ledsna när vi hörde att Sveriges vapenexport mer än fyrdubblats på senare år, samtidigt som en växande andel gick till auktoritära regimer. Vi blev ännu mer besvikna när den svenska vapenexporten till arabiska diktaturer fortsatte att öka under 2011, ett år då vanliga medborgare från Marocko till Syrien och Bahrain höjde sina röster och riskerade sina liv i kampen för demokrati och rättvisa.

Annons
X

Men inget går upp mot vår bestörtning när vi fick veta att Sverige inte bara beväpnar diktaturer, utan också aktivt hjälper regimen i Saudiarabien att stärka sin militära kapacitet genom att bidra till byggandet av en avancerad vapenfabrik.

För många av oss representerar Saudiarabien det symboliska hjärtat i den arabiska kontrarevolutionen. För ett år sedan skickades till och med trupper från Saudiarabien till Bahrain för att hjälpa till att krossa det folkliga upproret där. Som en absolut monarki, där kvinnor förtrycks och grundläggande mänskliga rättigheter nekas medborgarna, har Saudiarabien inget intresse av att tillåta demokratisk förändring, varken internt eller i regionen.

Det är naivt att tro att den här sortens samarbete inte gynnar och stärker regimen i dess kamp för att hejda den arabiska våren och tysta all opposition mot dess styre.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Detsamma gäller allt militärt samarbete med auktoritära stater; när människor har gett sig ut på gatorna och krävt demokrati i länder som Egypten, Jemen och Syrien har de i slutändan alltid konfronterats av regimernas väpnade arm, som är de styrande eliternas sista försvarslinje.

  Vi är förvissade om att den här politiken inte avspeglar det svenska folkets verkliga önskningar. Vi tror uppriktigt att de inte skulle låta sitt land beväpna och stödja auktoritära regimer om de hade fullständig information om regeringens agerande.

  Ett slut på den politiken skulle inte bara vara en viktig solidaritetshandling med demokratiska krafter i arabvärlden – det skulle också vara ett litet men symboliskt steg mot en annan världsordning, där demokrati, solidaritet och mänsklig värdighet betyder mer än ekonomiska och geopolitiska intressen.

  MADAWI AL-RASHEED

  Saudiarabien, professor i socialantropologi på King's College i London

  HANA AL-KHAMRI

  Jemen, journalist

  ABDULHADI KHALAF

  Bahrain, lektor i sociologi på Lunds universitet

  HABIBA MOHSEN

  Egypten, statsvetare och demokratiaktivist

  SAYED MOHAMED ALAWI

  Bahrain, human rights activist

  JABER ZAIN

  Komittén Stöd den syriska revolutionen

  PER BJÖRKLUND

  Nätverket Solidaritet med Egypten

  ANNA EK

  ordförande, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

  Annons
  Annons
  X

  Den saudiska flaggan.

  Foto: HASAN JAMALI/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X