Annons
X
Annons
X

Ett svek av Bris att överge begreppet barnfattigdom

Att Bris nu backar från begreppet barnfattigdom är ett svek mot de barn som verkligen behöver samhällets uppmärksamhet och omsorg. Att mäta relativ fattigdom, vilket ju är det som barnfattigdom handlar om, är högst relevant, skriver tre unga miljöpartister.

Erik Lindman-Mata, Julia Finnsiö och Niclas Persson.
Erik Lindman-Mata, Julia Finnsiö och Niclas Persson. Foto: PRIVAT

BRÄNNPUNKT | BARNFATTIGDOM

Efter gårdagens Uppdrag Granskning valde Bris uppseendeväckande nog att helt backa från begreppet barnfattigdom. I en intervju med SVT hävdar organisationen att de inte längre ska använda sig av begreppet, och förklarar vändningen med att de inte förstått innebörden av barnfattigdom. Vi anser att Bris vikt sig alltför snabbt, och för alltför osaklig kritik. Denna vridning av diskursen får inte enbart bieffekten att det gynnar de som längtat efter att slippa en saklig debatt, Bris har härmed också svikit de barn som behöver politiker som tar ansvar för de ökande klyftorna.

Det är positivt och viktigt att Bris vill ta ansvar för att de har överdrivit i sin kommunikation, när de till exempel likställt svenska barns situation med livssituationen för barn i Moçambique. Men när det ansvarstagandet resulterar i att de väljer att backa från barnfattigdom som begrepp i helhet är det djupt problematiskt. Att mäta relativ fattigdom, vilket ju är det som barnfattigdom handlar om är högst relevant, och inte alls särskilt svårt att förklara. Relativ fattigdom handlar om fattigdom i relation till samhället och personer runt omkring dig. Enligt EU:s mått, som mäter vad som kallas “risk för fattigdom”, lever var sjunde person i detta tillstånd.

I Sverige är det ytterst få barn som svälter, och få som lever i det som benämns “absolut fattigdom”. Det finns däremot de barn som lever i “relativ fattigdom”, vars föräldrar/förälder har svårt att få ihop det ekonomiskt. Relativ fattigdom kan medföra att man har svårt att alltid sätta ordentligt med mat på bordet. Man kan inte åka på semester varje år, utan kanske försöker spara ihop till vart tredje. Man kan inte ge sina barn nya kläder, utan de får nöja sig med nedärvda kläder som är slitna eller inte alltid passar. Man kan inte lägga 300 kronor på en skidresa till Romme, utan får hoppas att barnet inte känner sig alltför utanför när klasskompisar kommer tillbaka och pratar om sportlovet.

Annons
X

Det är viktigt att vi vågar erkänna att Sverige har problem med sociala klyftor i samhället. Skillnaden i ekonomisk standard är som tydligast mellan de som har ett arbete och de som är arbetslösa. För 14 år sedan hade en arbetslös 75 procent av en förvärvsarbetades ekonomiska standard, en siffra som sjunkit till 57 procent 2010. Utöver detta har andelen personer som lever på mindre än 5000 kronor i månaden, inklusive eventuella bidrag, ökat med 70 procent mellan 2005 och 2010.

Det är uppenbart att det finns fattigdom i Sverige. Men i nuläget har vi en regering som ignorerar de ökande klyftorna i samhället och under många år har försökt att ignorera de ökade klyftorna i Sverige. De har själva försökt ifrågasätta och svartmåla statistik om barnfattigdom, och även ifrågasatt dess relevans. Genom att som Bris darra på manschettknappen och helt överge relevanta begrepp lämnar vi öppet mål för de som hävdar att barnfattigdom inte är ett problem, och helst vill slippa ta ansvar.

Genom att inte våga stå upp för begreppet sviker Bris de utsatta barnen som lever i barnfattigdom. De sviker de som skulle tjäna på att det finns en enad front mot bristen på åtgärder. Den politiska debatten kan inte enbart handla om begrepp, men när organisationer som Bris framstår veliga på grund av tveksamma påtryckningar så riskerar tydligheten att försvinna, och hela debatten riskerar att sänkas till en osaklig nivå.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det finns problem med ökade klyftor och fattigdom i Sverige. Vi vill att Bris ska göra en pudel, och återigen våga prata om barnfattigdom.

  JULIA FINNSIÖ

  kommunfullmäktige Stockholms stad (MP)

  NICLAS PERSSON

  Grön Ungdom Örebro

  ERIK LINDMAN-MATA

  Grön Ungdom Gotland

  Fler artiklar om barnfattigdom:

  ”Begreppet barnfattigdom är inte det bästa” blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Erik Lindman-Mata, Julia Finnsiö och Niclas Persson.

  Foto: PRIVAT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X