Recension

Kungliga svenska bröllop från Gustav ­Vasa till Carl XVI GustafEtt stycke kunglig populärhistoria

PRAKTVERK. Ett kungligt bröllop utgör en höjdpunkt inom det ­offentliga samhällets ritual- och ceremonivärld. Politik, kärlek, pompa, ståt och nationalism glider samman i en rite de passage som per definition blir en riksangelägenhet, skriver Dick Harrison, som läst en ny bok om de kungliga bröllopen i Sveriges historia.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Prins Oscar (II) och Sofia vigdes i brudens hemland. En interiör från vigselakten i slottet Biebrich den 6 juni 1857. Litografi efter teckning av J F Meyer (detalj)

Prins Oscar (II) och Sofia vigdes i brudens hemland. En interiör från vigselakten i slottet Biebrich den 6 juni 1857. Litografi efter teckning av J F Meyer (detalj)

Foto: KUNGLIGA BIBLIOTEKET
Annons

Det kan knappast ha undgått någon att kronprinsessan Victoria idag gifter sig med Daniel Westling. Dylika kungliga begivenheter är vi inte bortskämda med. Oavsett om vi betraktar händelsen ur rojalistisk eller republikansk synvinkel är det en fest som bör uppmärksammas och analyseras. Ett kungligt bröllop utgör – nu när kröningen är avskaffad – en höjdpunkt inom det offentliga samhällets ritual- och ceremonivärld. Politik, kärlek, pompa, ståt och nationalism glider samman i en
rite de passage som per definition blir en riksangelägenhet.

Av detta skäl är det välkommet att Lena Rangström, 1:e intendent vid Livrustkammaren, har skrivit en såväl välillustrerad som välskriven bok om kungliga bröllop: ”En brud för kung och fosterland. Kungliga svenska bröllop från Gustav Vasa till Carl XVI Gustaf”. Sammanlagt 26 bröllop presenteras och analyseras i kronologisk ordning. Vi får läsa om allt från storpolitik till smycken. Rangström drar sig inte för djupdykningar i detaljer, i synnerhet inte när det gäller att skildra de förberedande förhandlingarna, resorna mellan kungligheternas respektive länder och (när källmaterial föreligger) de påkostade festligheterna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons