Annons

Till bildningens försvar. Den svåra konsten att veta tillsammansEtt stridsrop mot samtidens bildningsbrist

Sverker Sörlin är idéhistoriker och författare till en mängd böcker, senast ”Antropocen, en essä om människans tidsålder” (2017).
Sverker Sörlin är idéhistoriker och författare till en mängd böcker, senast ”Antropocen, en essä om människans tidsålder” (2017). Foto: Ulla Montan

I sin nya bok slår Sverker Sörlin ett slag för bildning som ett angeläget samhällsprojekt. Det blir en i hög grad politisk skrift, mitt i nuet – Men med en bildningsidé som samtidigt riskerar att bli inaktuell.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

Bildning är i ropet. Det är bildning i bokmässans montrar, bildning i skrift, bildning på allas läppar. Varför? Kanske, som Per Svensson skrivit, är diskussionens återkomst ett tecken på samtidens bildningsbrist. Det är med bildningen som med demokratin: när vi inte längre kan ta den för given blir den högaktuell.

Bildningssamtalet har fortlöpt under de senaste åren. Ändå anar jag en nyligen förändrad kraft och inriktning i debatten, ett fördjupat resonemang som med större allvar reflekterar över bildningens plats i en orolig värld. Med auktoritära rörelsers frammarsch, åsiktsskilda filterbubblor och en amerikansk president som gastar obegripligheter i versaler på Twitter har bildning gått från att vara viktig till att bli avgörande. Bildning och demokrati hänger ihop.

Annons
Annons
Annons