Annons

Per Gudmundson:Ett större SD kan leda till mindre våld

Framgångarna för SD och den invandringskritiska opinionen behöver inte leda till mer högerextremism. Det kan vara tvärtom, visar ny forskning.
Framgångarna för SD och den invandringskritiska opinionen behöver inte leda till mer högerextremism. Det kan vara tvärtom, visar ny forskning. Foto: Tomas Oneborg
Under strecket
Publicerad

Sverige har haft mer högerextremt våld än Norge, Danmark och Finland tillsammans. Det hänger samman med att Sverige länge saknade ett röststarkt invandringskritiskt parti. I länder där större högerpopulistiska partier har funnits under längre tid och där invandringsdebatten har varit mer frispråkig har högerextremt våld varit mer sällsynt.

Det menar extremismforskaren Jacob Ravndal vid Oslo Universitet, vars doktorsavhandling ”Right-wing terrorism and violence in western Europe: a comparative analysis” publiceras i dagarna.

Ravndal har kartlagt terrorangrepp och allvarliga våldshandlingar i 18 västeuropeiska länder mellan 1990 och 2015. Hans data innehåller 578 incidenter, varav 190 dödliga med 303 dödsoffer. Statistiken visar att det allvarliga högerextrema våldet har blivit mindre vanligt med åren, men att några länder utmärker sig med en högre nivå. Sverige är ett av dem, tillsammans med Tyskland, Storbritannien och Spanien.

Sverige står i särklass. Sverige har haft 1,9 fall av dödligt högerextremt våld per miljon invånare. Tyskland, som har haft näst flest, har haft 1,0.

Annons
Annons

Norden granskas särskilt. Där rymmer Ravndals data 141 incidenter. De vanligaste offren är invandrare (70 fall), vänsteraktivister (38 fall) och homosexuella (9 fall). Attackerna har oftast genomförts med skjutvapen (39 fall), kniv (23 fall), obeväpnade (17 fall), med eld (15 fall) eller trubbiga föremål (14 fall).

89 av de 141 incidenterna inträffade i Sverige. Sett enbart till dödligt högerextremt våld blir Sveriges särställning ännu tydligare. Här har vi haft 17 incidenter med totalt 20 dödsoffer, att jämföra med 3 incidenter i Norge, 1 i Danmark och 0 i Finland. Sverige har mest högerextremt våld i Västeuropa, medan övriga Norden ligger på genomsnittlig nivå.

De norska resultaten ger stöd till den så kallade tryckkokarteorin om politisk extremism och militans. Enligt den fungerar invandringskritiska partier som ett slags säkerhetsventiler för ett missnöje som annars riskerar att kanaliseras till våldsamma rörelser. Tryckkokarteorin omfattar förstås inte alla sorters invandringskritiska partier – framväxten av grekiska Gyllene gryning kan exempelvis snarare kopplas till en ökning av det högerextrema våldet.

Men i Norge har Fremskrittspartiet haft över 15 procent i parlamentsval sedan 1997 och i Danmark har Dansk folkparti legat över 12 procent sedan 2001. I Finland dröjde Sannfinländarnas genomslag till 2011, då de fick 19 procent, men dessförinnan fanns den starka utomparlamentariska rörelsen Suomen Sisu.

Sverigedemokraterna blev stora först i valet 2014, med 12,9 procent. Den svenska invandringsdebatten har dessutom varit – eller åtminstone ansetts som – mer återhållsam än i grannländerna, menar Ravndal. Det har spelat extremisterna i händerna när de kunnat påstå att eliterna ljuger.

Sverige har samtidigt den överlägset starkaste vit makt-miljön i Norden. Ravndal härleder detta bland annat till de nordiska ländernas olika öden under Andra världskriget.

Forskningsresultaten har redan gett rubriker i Norge. Där diskuterar man självfallet hur man ska se på Anders Behring Breiviks massmord i statistiken – det var bara ett terrorattentat men gav å andra sidan 77 dödsoffer.

I en intervju i Dagsavisen (16/10) förutspår Ravndal att Sverigedemokraternas framväxt kommer att leda till minskat högerextremt våld i Sverige. Men ”det återstår att se”, heter det mindre tvärsäkert i avhandlingen. Den stora asylvågen 2015 kan ha förändrat spelplanen för extremisternas möjligheter att rekrytera, varnar han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons