Annons

Torbjörn Lodén:Ett större namn än de flesta svenskar kan föreställa sig

Göran Malmqvist.
Göran Malmqvist. Foto: Janerik Henriksson/TT

Göran Malmqvist var en pionjär inom sinologin som gjorde stora insatser för den kinesiska litteraturen i världen. Nyligen sa han att han ville dö levande, och det fick han göra.

Under strecket
Publicerad

Göran Malmqvists insatser för den svenska sinologin kan inte överskattas. Som elev till Bernhard Karlgren, en av sin tids främsta sinologer, kom han tidigt att tränga in i den kinesiska filologin och studiet både av klassiska kinesiska texter och av det moderna kinesiska språket. På Karlgrens uppdrag begav han sig 1948 till Kina för att fonetiskt beskriva dialekter i provinsen Sichuan. Under sin tid i Sichuan bodde han i ett buddhistiskt kloster, där hans intresse för kinesisk buddhism väcktes och där han också fick tillfälle att tränga djupare in i den klassiska kinesiska litteraturen. Redan 1950 lämnade han Kina och avlade 1951 filosofie licentiatexamen i sinologi. Därefter verkade han som lärare och forskare vid olika universitet i Sverige, England och USA. Åren 1956–1958 var han kulturattaché i Peking, och 1961–1965 verkade han som professor vid Australian National University i Canberra.

1965 återvände han till Sverige och en nyinrättad professur vid Stockholms universitet i ”sinologi, särskilt det nykinesiska språket”, som han upprätthöll fram till sin pensionering 1990. 

Annons
Annons
Annons