Ett steg bakom

Vad väntar blivande prins Daniel? Ojandet över att han spär ut det blåa blodet är betydligt överdrivet – runt om i Europas kungahus har prinsessor gift sig med män av folket, utan att deras popularitet falnat. De ingifta männen dock fått ­finna sig i att stå i skuggan av sina hustrur.

Under strecket
Publicerad
Annons

Daniel Westling, blivande prins Daniel av Sverige, är säkerligen unik på många sätt. Framför allt för att han är den förste man ”av folket” som gifter sig med en svensk tronarvinge. Men unikt är det egentligen bara för att det inte har inträffat tidigare – i Sverige. Och detta av förklarliga skäl eftersom vi inte hade fullt kognatisk tronföljd, det vill säga att äldsta barnet ärver tronen oavsett kön, före 1980.

Det här betyder slutet på monarkin i Sverige, trumpetade krönikörer i veckan när den kungliga förlovningen eklaterades. Men faktum är att prinsessor och blivande drottningar i andra länder både har gift sig och skaffat barn utanför kungliga kretsar utan att några undergångsscenarier har infunnit sig.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons