Annons

Ett steg bakåt - och framåt

AIK-spelaren Daniel Tjernström och brittiska fotbollstränare går bra ihop. En skotte tog emot honom med öppna armar och fick honom att utvecklas som nybliven gnagare. Och en engelsman gav honom en ny roll som blev en nytändning efter några jobbiga säsonger.

Under strecket
Publicerad

Engelsmannen är förstås Richard Money. Han skolade om Daniel från yttermittfältare på vänsterkanten till vänsterback tidigare den här säsongen. - I början kändes det mest som en tillfällig grej. Richard ville ha en vänsterfotad back. Men sedan har det blivit permanent, säger Daniel. Och där på sin backposition har 29-åringen övertygat stort. - Ja, nu känns det kul när man funnit sig tillrätta i sin nya roll. Kanske var det denna förflyttning bland lagpositionerna som behövdes för att Daniel Tjernström skulle få ett lyft igen. Och känna samma känsla han hade då han kom till AIK från Örebro 1999 och en annan britt var tränare, Stuart Baxter.

Tjernström kom i ett bra läge, mitt i AIK:s Champions Leaguesatsning, där han fick massor av nyttig erfarenhet. Och han känner att hans talang och färdigheter togs väl om hand och utvecklades av Baxter. - Det var kul det året, jag kände att jag tog ett stort kliv framåt. Synd bara att vi inte vann SM-guld då, det var vi värda, säger Daniel. Baxter lät Daniel spela i sin önskeroll, som central och offensiv mittfältare. Precis som han spelat innan AIK-tiden. Senare när han flyttade ut till vänsterkanten på mittfältet gick det trögare för värmlänningen. Fram till Moneys ankomst i våras. Engelsmannens drag att ge Daniel en ny roll och den ökade konkurrensen i truppen har inverkat positivt på värmlänningen från Karlskoga. Hur vill du jämföra Stuart Baxter och Richard Money som tränare? - Svårt att jämföra. De har förstås en hel del olikheter som människor. Men som tränare tycker jag att de har en del gemensamt. De senaste tre veckorna har Daniel dragits med en bristning i bakre delen av ena låret och kört rehabiliteringsträning. Men nu känner han sig bättre och chansen finns att han gör comeback till kvällens derby mot Hammarby. - Jag känner mig i stort sett fit for fight. Så vi får väl se om jag får spela, säger han. ”Tjerna” är spelsugen till tusen. Han vill vara med och ta upp AIK ur formsvackan, helst redan i kväll i prestigemötet mot Hammarby. - Vi måste börja vinna nu.

Annons
Annons
Annons