Recension

Mahatma! Eller konsten att vända världen upp och nerEtt standardverk om Gandhi

VISIONÄR Förväntningarna var stora på Zac O’Yeah efter den egensinniga genombrottsboken ”Guru!”. Han lever på ett värdigt sätt upp till dem när han på över 500 sidor skildrar en av historiens märk­värdigaste personer, skriver Fredrik Sjöberg.

Under strecket
Publicerad
Annons

Mot slutet av denna väldiga bok, signerad Zac O’Yeah, finner jag en fullkomligt lysande kortbiografi över den bengaliske politikern Subhas Chandra Bose (1895–1945), en av Mahatma Gandhis ­rivaler, varpå jag plötsligt minns ett gammalt gott råd. Saken var den att jag skulle resa till Indien, det var 1981; jag var ung och dum och behövde väl ungefär alla råd jag kunde få. De flesta glömde jag direkt, men ett minns jag, som löd: Ska du åka till Indien så stanna max en vecka – eller minst ett år. Annars blir det bara konstigt.

Givetvis brydde jag mig inte om detta råd, utan försökte mig på ett mellanting, med väntat ­resultat. Jag har aldrig längtat ­tillbaka. Men också misslyckade resor kan vara lärorika, även om man ibland får vänta halva livet innan pengen trillar ner.

Annons
Annons
Annons