Annons

Ett spelmonopol på pappret är inte socialt ansvarstagande

Det så kallade spelmonopolet är i verkligheten inget monopol. Benämningen invaggar många i den falska förvissningen att kontrollen är god. Det är den inte. ”Spelmonopolet” är tvärtom farligt för dem som riskerar att hamna i spelmissbruk. Sju av tio som spelar nätpoker gör det hos privata bolag – helt utan kontroll. Den statliga spelpolitiken tar inte socialt ansvar för spelarna. Därför måste vi skapa ett licenssystem med hårda krav på de privata aktörer som bedriver spel i Sverige. Nu måste marknaden avregleras också på pappret, skriver Andreas Carlson (KD).

Under strecket
Publicerad

Det är vilseledande att tala om ett spelmonopol när vi i dag vet att sju av tio pokerspelare spelar på sajter som ligger utanför Svenska spels kontroll. Ett argument för att behålla monopolet – som också vi kristdemokrater använt – är att det skyddar spelarna och innebär ett socialt ansvartagande. Men hur kan staten och Svenska spel på ett bra sätt upprätthålla det sociala engagemanget om merparten av spelandet sker hos privata spelbolag?

De privata spelbolagen har inga som helst krav att ta ansvar för spelarna och förebygga spelberoende. Staten kan i dag inte heller ställa några allmänna krav på konsumentskydd. För att ändra på det måste vi införa ett licenssystem och avreglera spelmonopolet. I villkoren för att få licens kan staten diktera villkoren för aktörerna och kräva att de har höga ambitioner i det sociala ansvarstagandet.

Annons
Annons
Annons