Sam Sundberg:Ett socialt medium som lockar fram det bästa hos oss

När Wikipedia lanserades den 15 januari 2001 existerade ännu inte Facebook, Youtube eller Myspace.
När Wikipedia lanserades den 15 januari 2001 existerade ännu inte Facebook, Youtube eller Myspace. Foto: Robert Schlesinger/Alamy

Hur kommer det sig att tech-jättar som Google, Facebook, Amazon och Apple låter det största uppslagsverket i mänsklighetens historia vara i fred? När Wikipedia nu fyller 20 år är det en påminnelse om vad vi en gång trodde att internet skulle bli, och vad det fortfarande kunde bli.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tjugo år är en lång tid på internet. När Wikipedias första webbsida publicerades fanns varken Facebook, Youtube eller Apples Iphone. Yahoo! var den mest populära sökmotorn, Facebook-föregångaren Myspace hade inte ens lanserats ännu. Folk hade hemsidor på Geocities och umgicks på Lunarstorm.

När Wikipedia fyller 20 år den 15 januari är det från en imponerande styrkeposition. Under sin livstid har uppslagsverket många gånger hånats, ifrågasatts och betraktats som en källa till falska fakta. Idag framstår det som ett av få icke vinstdrivande projekt på nätet som blivit en betydande och beständig kraft. I diskussionen om falska fakta finns betydligt värre förbrytare.

Annons
Annons
Annons