Annons
X
Annons
X

”Ett slag i ansiktet på hela fredsrörelsen”

Fredsaktivisten Cindy Sheehan kallar Nobelkommitténs beslut för tragedi.
– Det är ett slag i ansiktet på hela fredsrörelsen, säger hon till SvD.se.

[object Object]
Cindy Sheehans son dog i Irak 2004. Året därpå blev hon ett av de mest kända namnen i den amerikanska fredsrörelsen när hon campade utanför George W Bushs ranch i Texas. I dagarna gästar hon bland annat ABF-huset i Stockholm. Bilden till höger visar när hon stoppades framför Vita husets grindar i september 2005. Foto: DAN HANSSON, AP

I en intervju i dagens SvD kritiserar Cindy Sheehan Barack Obamas politik hårt och hävdar att det inte skett någon tydlig förändring i USA:s krigsföringspolicy sedan han blev president. Hon menar att han inte uppfyller sina vallöften när det gäller Irak och påpekar att fler trupper skickats till Afghanistan.

När SvD.se når henne kort efter att nyheten om den nye Nobelpristagaren offentliggjorts är hon mycket besviken.

– Tänk på folk i Irak, Afghanistan och Pakistan som dött under hans presidenttid? Mitt land bombar dessa regioner och dödar så många oskyldiga människor i onödan.

Annons
X

Cindy Sheehan anser att man lika gärna kunnat ge priset till USA:s förre president George Bush eftersom politiken Obama för är densamma, menar hon.

– George Bush sade också att han förde fram demokratifrågor. Detta är ett slag i ansiktet på hela fredsrörelsen och jag tror att det kan innebära slutet på fredsrörelsen i mitt land.

Cindy Sheehan, som har ett stort folkligt stöd i USA, säger att hon planerade stora aktioner under det kommande året för att påverka Obamas politik.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men nu är han en fredspristagare och vad är då fred. Vad betyder det? För mig betyder det att man ska lösa problem genom att föra fram enighet och förståelse. Barack Obama har kallat kriget i Afghanistan för en nödvändighet.

  Cindy Sheehan tar även upp det faktum att Nobelkommittén gav den förre amerikanske presidenten Jimmy Carter Nobels fredspris 2002 och hävdar att han är ansvarig för att bland annat finansierat al-Qaida och talibanerna.

  – Det är som att säga till det afghanska folket att de som dödar dem får Nobels fredspris. Nu borde kommittén ha lite integritet och ge priset även till George Bush i så fall.

  Annons
  Annons
  X

  Cindy Sheehans son dog i Irak 2004. Året därpå blev hon ett av de mest kända namnen i den amerikanska fredsrörelsen när hon campade utanför George W Bushs ranch i Texas. I dagarna gästar hon bland annat ABF-huset i Stockholm. Bilden till höger visar när hon stoppades framför Vita husets grindar i september 2005.

  Foto: DAN HANSSON, AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X