Annons

”Ett skifte krävs i designen av produkter”

Foto: Rafal Rodzoch/Caia Image/TT

Svenska regeringen och våra nyligen valda EU-parlamentariker måste driva på för ökade krav på hållbar design av produkter och infrastruktur inom EU. Det är dags att utvidga EU:s ekodesigndirektiv, skriver medlemmarna i företagsforumet Circular Sweden.

Under strecket
Publicerad

Att gå mot en cirkulär ekonomi är helt nödvändigt om vi ska lyckas minska klimatpåverkan i enlighet med Parisavtalet och minska trycket på de viktigaste ekosystemen. Med en ständigt ökande befolkning och ekonomi i världen sätts en enorm press på våra gemensamma resurser. Med fortsatt linjära produktions- och konsumtionsmönster kommer bristen på många material att vara uppenbar på sikt.

För att undvika materialbrist i framtiden måste materialen utnyttjas långt bättre, inte minst genom att gå från linjära till cirkulära materialflöden. Det skulle också leda till kraftigt minskade koldioxidutsläpp. Enligt rapporten ”The circular economy – a powerful force for climate mitigation” skulle utsläppen från Europas industri kunna halveras med hjälp av mer cirkulära materialflöden.

Annons
Annons
Annons