Ett skall för taxtaxa

Under strecket
Publicerad
Annons

Det är inte rättvist. Flera av mina vänner som har fått barn går nu tillbaka till sina jobb. Och då står det offentliga där med öppna armar och säger ”låten barnen komma till oss - allt ni behöver betala är maxtaxan för dagis”.
Jag bor i Nacka där det, liksom i de allra flesta kommuner, numera kostar max 1 140 kronor per månad för 40 timmars dagis i veckan. Ja, sedan bidrar vi skattebetalare dessutom årligen med sisådär 80-100 000 kronor för varje ettåring.
För att Nacka ska ha råd med den låga avgiften ger staten kommunen 50 miljoner kronor nästa år. Totalt får alla kommuner nära fyra miljarder kronor i statliga maxtaxebidrag till en verksamhet som går på runt 40 miljarder i skattefinansierade kostnader.
Men det betyder ju att dina vänner kan bidra till BNP och det tjänar alla på, säger kanske någon. Kan så vara. Men då vill jag ha rättvisa. Jag har inte barn, men väl en hund: beaglen Butler. I dagarna har han fått plats på dagis - hunddagis. Men det är inte gratis. 2 000 kronor i månaden kostar det,
och inte en krona i subventioner från skattebetalarna.
Var ligger rättvisan i detta? Och varför ska jag straffas för att jag har valt hund i stället för barn? Den samhällsekonomiska effekten av dagisplatsen är hög; jag kan nu leverera avsevärt fler arbetstimmar till båtnad för tillväxten. Varför ska jag då behöva betala dubbel avgift jämfört med mina vänner?
Kort sagt: Ropen skalla, maxtaxa åt alla - också på hunddagis!

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons