Annons
X
Annons
X

Ett sent farväl till multikulturalismen

Multikulturalismen har misslyckats fullständigt, sade förbundskansler Angela Merkel i ett tal i Potsdam i helgen.

Hennes uttalande har fått stor uppmärksamhet både i Tyskland och internationellt och blivit del av en redan infekterad debatt. Rödgröna kritiker menar att CDU-ledaren fiskar i grumliga vatten, medan invandringsmotståndare hävdar att hon ger dem vatten på sin kvarn.

Jag tror bägge lägren har fel. Angela Merkel försöker inte elda på debatten om invandring och integration, hon försöker lugna ned den och få den att ta mer konstruktiva former.

Annons
X

Att ifrågsätta multikulturalism är knappast märkligt i sig. Det nya numret av den brittiska vänstertidskriften
Prospect har till exempel som tema att multikulturalismen nått vägs ände.

Att det som Merkel har att säga låter illa i mångas öron beror inte minst på att Horst Seehofer, som är ministerpresident i Bayern och ordförande i CDU:s systerparti CSU, nyligen har publicerat ett invandringspolitiskt program, som bland annat säger att Tyskland inte bör vara ett ”invandringsland” och att brist på kvalificerad arbetskraft inte är skäl nog för arbetskraftsinvandring. Han har också förordat stopp för invandring från ”andra kulturkretsar”.

Merkels linje är en annan. Hon vill inte ha stopplagar och betonar att Tyskland måste vara öppet: ”Vi ska inte vara ett land som ger omvärlden intrycket att den som inte omedelbart talar tyska inte är välkommen hit.” Hon hänvisar också till president Christian Wulffs uppmärksammade tal på 20-årsdagen av återföreningen, då han sade att även islam numera är en del av Tyskland. Samma helg som Merkel framträdde i Potsdam gjorde dessutom två ministrar i hennes regering, vilka anses stå henne nära, uttalanden om att man bör sänka trösklarna så att yrkeskunniga människor från andra länder lättare kan flytta in.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Till dels handlar kritiken av multikulturalismen säkert om att signalera att väljarnas missnöje har uppfattas av deras kansler – så mycket realpolitiker är även Merkel – men det handlar också om att vinna dem för en mer konstruktiv linje än missnöje.

  Under många år har Tyskland tänkt på invandrare i termer av gästarbetare och odlat en föreställning om att de en dag ska resa hem. Det har varit en sorts multikulturalism på värdlandets initiativ. Så kan vi inte hålla på, säger nu Merkel. Miljoner människor från inte minst Turkiet är här för att stanna, och vi får lov att bejaka det och bli bättre på att leva tillsammans: Det är ett ansvar som vilar på såväl tyskar som inflyttade. Lite senkommet, kan man tycka, det är trots allt ett årtionde sedan medborgarskapslagarna moderniserades. Men bättre sent än aldrig.

  Merkel vill ha både öppenhet och krav. Hon vidgår att det följer problem i invandringens spår, men det gjorde även president Wulff i sitt hyllade anförande, och hennes huvudpoäng är inte svårigheterna utan att människor i Tyskland måste bli bättre på att leva tillsammans. Förhoppningsvis kommer en sådan blandning av realism och idealism att se sig attraktivare för CDU-medlemmar och väljare än populism av Seehofers modell.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X