Ett sätt att smita från ansvar

FOLKOMRÖSTNING Att de rödgröna vänder sig till folket i frågan om Förbifart Stockholm handlar inte om att ta reda på vad väljarna tycker. Istället är det ett sätt att lösa en egen intern konflikt, skriver, LEIF LEWIN, professor i statskunskap.

Under strecket
Publicerad
Annons

nda fram till 1800-talet stod ordet demokrati för det som vi idag kallar folkomröstning. De fria männen på torget, de filosoferande bönderna under eken skulle avgöra frågorna. Först under de senaste två hundra åren har den representativa demokratin blivit huvudprincipen för politiskt beslutsfattande men likt sedan länge torkade blomsterkransar från födelsedagar och högtidsstunder bevaras folkomröstningsinstitutet i de flesta författningar som en möjlighet att ta fram, när politikerna tycker att det är lämpligt.

Konflikten mellan de båda metoderna är uppenbar. Hur gör man om de förtroendevalda säger en sak och folket en annan? När ska folkomröstningarna vara beslutande och när ska de vara rådgivande? Ska partierna, den representativa demokratins organ, fortsätta att driva sina linjer i folkomröstningskampanjen eller ska opinionsbildningen överlåtas åt andra?

Annons
Annons
Annons