Annons
X
Annons
X

Ett sätt att plocka billiga poäng på upploppen

SLUTREPLIK | UPPLOPPEN I HUSBY

Kommunala förvaltningar ska flytta sina verksamheter till ytterförorterna vilket kommer gynna lokala näringslivet.
Gulan Avci

Vi som kämpar för öppenhet och inkludering är överens om att de senaste dagarnas kravaller med brända bilar, krossade glas, stenkastning mot polis – och brandkårspersonal är helt oacceptabla tillvägagångssätt för att manifestera sitt missnöje mot samhället. Sådana handlingar är ett angrepp på det fundament som vår demokrati bygger på.

Lawen Redar och Anders Österberg, två socialdemokratiska företrädare, skriver i en replik på min artikel att jag skulle avpolitisera de problem som finns i socialt utsatta områden (
Brännpunkt 21/5). Ingenting kunde vara mindre sant än detta påstående. Den typen av argumentation går givetvis att plocka billiga poäng på när man sitter i opposition. Men det löser varken problemen i Husby eller får slut på våldsattackerna.

Annons
X

Folkpartiet liberalerna arbetar målmedvetet med just ungdomar på Järvaområdet. Uppsökarverksamheten för 16-19 åringar erbjuder ungdomar aktiviteter som utbildning, praktik och arbete. I Kista finns ett särskilt jobbtorg för ungdomar. Ytterligare ett antal arbetsmarknadsprojekt som Merit, Filur, Unga in- och praktikanställningar fokuserar på gruppen unga.

Vi satsar ytterligare 35 miljoner kronor i Stockholm 2013 för att utöka feriejobben, vilket skapar fler arbetstillfällen. Skolor i socioekonomiskt utsatta områden får mer pengar genom det ändrade resursfördelningssystemet. Nyligen öppnade det framgångsrika berättarministeriet i Husby som är skrivarverkstad för barn- och ungdomar mellan 8-18 år och ett samverkansprojekt mellan ideella organisationer, näringsliv och kommuner. Arbetet leds av journalisten och författaren Dilsa Demirbag-Sten.

Mellan 2007-2015 satsas otaliga miljarder kronor för trygghetsarbete i bostadsområden, upprustning, infrastruktur och jobbskapande ändamål. Vi arbetar aktivt med centrumutveckling. Kommunala förvaltningar ska flytta sina verksamheter till ytterförorterna vilket kommer gynna lokala näringslivet och skapa fler arbetstillfällen. Förra sommaren fick alla ungdomar mellan 15-18 år sommarjobb i Spånga- Tensta stadsdelsnämnd.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Insatserna för samarbete mellan olika aktörer som polis, myndigheter, förvaltningar, föreningsliv, föräldrar och idrottsrörelsen har gett positiva resultat. Tack vare det arbete stadsdelsnämndsordföranden Ann-Katrin Åslund (FP) bedrivit i flera år. Listan kan göras lång. Men allt detta väljer Redar och Österberg att blunda för. Att tro att det finns quick fix, lösningar för att vända utvecklingen är inte seriöst.

  Martin Marmgren är polis och jobbar bland annat i Husby. Han har skrivit en mycket klok artikel på SVT-debatt som är obligatorisk läsning för den som vill få slut på våldspiralen (
  SVT 21/5). Därför låter jag Marmgrens ord få avsluta min replik till Redar och Österberg:

  ”Både polisen och en överväldigande majoritet av alla förortsbor vill ha ett samhälle där alla känner sig trygga och delaktiga. Med samarbete och dialog, med respektfull kommunikation och ökad förståelse, så kan vi gemensamt jobba mot det målet, och antingen omvända eller marginalisera de röster som av olika anledningar föredrar att sprida motsättningar eller fördjupa konflikter”

  GULAN AVCI (FP)

  riksdagsledamot

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X