X
Annons
X
Recension

Himlen i Bay City Ett sätt att leva med Auschwitz

Premium

Man kan inte tillfriskna från Auschwitz. Det konstaterar tonårsflickan Amy, den överspända jagberättaren i denna mörkt sprakande berättelse om historiens obevekliga makt över nuet. Författaren heter Catherine Mavrikakis, är född i USA och bosatt i Kanada. "Himlen i Bay City" är hennes fjärde roman. Hon introduceras på svenska av förlaget Sekwa, som därmed lägger ytterligare ett namn till sin spännande utgivning av samtida franskspråkig skönlitteratur.

Amys mor och moster är de enda i sin släkt som överlevt Förintelsen. Om detta talas det dock aldrig någonsin i Amys familj. De båda systrarna gör allt för att städa undan det förflutna och bli lika blankt amerikanska som allt annat i deras nya hemstad i Michigan, lika amerikanska som K-Mart, General Motors och grillpartyn i trädgården.

Men Europas aska kan inte sopas bort och historien vägrar låta sig begravas. Det trauma som systrarna så hårdnackat vägrar vidkännas går istället i arv till Amy. Och snart börjar de mördade anförvanternas vålnader bokstavligt talat röra på sig i familjens källare.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X