Annons

Peter Adler:Ett samtal om retorikens väsen

Den första delen av Ciceros centrala verk om retoriken, ”Om talaren”, ger moderna retoriker ett antal tankeställare och förmedlar starka stämningsbilder från en period då inre konflikter började kasta hotande skuggor över det republikanska statsskicket i Rom.

Publicerad

Cicero är en av det antika Roms bäst dokumenterade och mest sammansatta personligheter. Som kraftfull talare, mäktig politiker och hyllad advokat levde han under en stor del av sitt liv mitt i eller nära det romerska imperiets maktcentrum. Som retorisk teoretiker, brevskrivare, filosof och språklig nyskapare talar han fortfarande till oss med kraftfull stämma.

Om talaren, som nyligen kommit i nyöversättning av numera bortgångne latinprofessorn Birger Bergh (Retorikförlaget, 117 s), skildrar ett flera dagar långt samtal mellan ett antal bemärkta män ur den romerska överklassen på en lantegendom i Tusculum utanför Rom. De hade träffats främst för att rådslå om det kritiska politiska läget i riket. Åsiktsutbytet kommer snart att koncentreras kring talekonsten och dess funktion i ett civiliserat samhälle. Cicero var bara 15 år gammal då detta möte ägde rum (91 f Kr) och han deltog således inte själv. Han fick enligt egen uppgift allt berättat för sig av sin äldre vän Gaius Aurelius Cotta, som var en av deltagarna.

Annons
Annons
Annons