Annons

Lennart Samuelson:Ett samhälle reser sig ur askan

Med en gedigen kombination av arkivforskning och lyhörda intervjuer lyckas Catherine Merridale i sin bok ”Ivans krig” skildra soldaternas vardag i Röda armén under – och efter – andra världskriget.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Västs föreställningar på 1950-talet om sovjetarmén präglades mindre av segrarnas än av förlorarnas historieskrivning. Den officiella sovjetiska skildringen av det stora fosterländska kriget 1941–45 framstod som alltför tendentiös för att bli trodd. Desto mer tycktes finnas att hämta hos nederlagens berättare. Tyska memoarer med titlar som ”Verlorene Siege” etsade fast klichéer om ”den ryska vintern” eller ”den ryska ångvälten” som förklaringar till Röda arméns triumfer från slaget vid Stalingrad fram till erövrandet av Berlin.

Med glasnost kunde flera sovjetiska marskalkars och generalers memoarer publiceras i ocensurerad form. Nya arkiv ställdes till forskningens förfogande. Även om det lär dröja innan försvarsministeriets beslut blir en realitet – att samtliga arkiv från andra världskriget skall öppnas – har militärhistorikerna idag en bättre bild av de strategiska besluten på rysk sida. Tack vare uppgifter om den sovjetiska krigsindustrins produktion liksom om Röda arméns förluster i soldater och materiel har mytbildningar och bortförklaringar ersatts med solid kunskap. De senaste årens forskning om det tysk-ryska kriget har avsatt många publikationer.

Annons
Annons
Annons