Annons
Krönika

Anna Ångström:Ett kontrastrikt resmål som rör vid själen

Yayoi Kusamas gula pumpa vid Benesse House Museum på Naoshima är ett populärt fotomotiv, inte minst för japanerna själva.
Yayoi Kusamas gula pumpa vid Benesse House Museum på Naoshima är ett populärt fotomotiv, inte minst för japanerna själva. Foto: Anna Ångström

Öarna i Seto inlandshav är ett konst-mekka i japansk tappning. Här kombineras natur, arkitektur och konst på ett unikt sätt – och alltihop är privat finansierat.

Under strecket
Publicerad

”Dog-house project” av Ryuzo Kawano, på ön Inujima som är en del av arkipelagen i Seto inlandshav.

Foto: Anna ÅngströmBild 1 av 4

Inujima Seirensho Art Museum ligger i ett hundra år gammalt kopparbruk. Teglet bär spår av smält metall.

Foto: Anna ÅngströmBild 2 av 4

I Inujima Seirensho Art Museums underjordiska galleri finns en hyllning till författaren Yukio Mishima. Delar av hans hus svävar fritt. Zen möter Duchamp.

Foto: Anna ÅngströmBild 3 av 4

Designcentrum 21_21 i Tokyo, ritat av Tadao Ando.

Foto: Anna ÅngströmBild 4 av 4

Sakta, sakta letar sig en vattendroppe upp ur det lätt sluttande cementgolvet. Rinner iväg och förenar sig med andra droppar till udda figurer som pilar iväg eller tvekande ringlar som på en okänd bana i tillvaron. Inget står stilla i detta fantastiska, vita rum; en droppformad, konvex grotta med två runda, stora ljusinsläpp i taket som tar in naturen utanför, ljuden och vinden. Här sitter besökare stilla och kontemplerar direkt på det svala golvet, eller smyger runt i strumplästen. Några barn leker försiktigt med vattnet som tränger upp här och där.

Teshima Art Museum, skapat av konstnären Rei Naito och arkitekten Ryue Nishizawa, är en plats där tiden upphör. Man är totalt närvarande i stunden. Både skoförbud och fotoförbud råder inomhus – något som visar sig vara en återkommande och välgörande regel på flera av de konstplatser man kan besöka på öarna i Seto inlandshav. Koncentrationen skärps. Så finns här också några av Japans främsta sevärdheter inom samtida konst och arkitektur.

Annons
Annons
Annons