Annons

Ett rent helvete

Tusentals flyktingar håller sig gömda i Sverige efter att ha nekats asyl. Familjen Nadeem gick under jorden för drygt två år sedan och lever nio personer i en tvåa, isolerade från omvärlden. Fotografen Pål Sommelius har det senaste året dokumenterat deras vardag.

Under strecket
Publicerad

Mujahid Nadeem och hans fru Humamira lever gömda sedan 2002.

Mujahid Nadeem och hans fru Humamira lever gömda sedan 2002.

Mujahid Nadeem och hans fru Humamira lever gömda sedan 2002.
Mujahid Nadeem och hans fru Humamira lever gömda sedan 2002.

Lägenheten är perfekt städad. Inte en smula har undgått familjens sopborstar och ännu har inte klockan passerat nio. Det är anmärkningsvärt tyst i den lilla tvåan, trots att lägenheten bebos av nio personer. Snart treårige Abdul spelar visserligen ut hela sitt register, men utan ord. För ännu kan han inte prata. Han sitter i pappas knä och biter i hans skjorta. Tittar storögt, för att sedan gömma ansiktet i det nu märkbart fuktiga tyget. Ler sedan blygt när pappa Mujahid vänligt men bestämt föser undan honom. Och så biter han på nytt.
En procedur som är svår att avstyra med hårda ord. För samtidigt innebär det lycka. För ett år sedan var det nämligen svårt att få Abdul att reagera över huvud taget. Han hade sannolikt klassats som ett apatiskt barn. Men nu verkar han vara på bättringsvägen, efter hårt arbete från både den egna familjen, psykologer och andra närstående. En smått omöjlig bedrift för en familj som lever gömd. Instängd på dryga sjuttio kvadratmeter i en förort till Stockholm.
– Det är absurt att det kan vara en nackdel i en asylprocess att min familj nu mår lite bättre, säger Mujahid.
Själv rör han sig utomhus när han måste; handlar, går till barnavårdcentralen och jobbar några timmar här och där. Men mamma Humaira lämnar bara lägenheten för att gå över gården till tvättstugan. Det är dessa två rum och kök som är hennes värld. I hallen tickar Ikeaklockan och som enda dekoration – en plansch med den ständigt leende Mona Lisa. De senaste fyra åren har familjen flyttat sju gånger. Men det är den här lägenheten som är ”hemma”.
– Jo, det är en bra lägenhet. Stor, säger Humaira.

Annons
Annons
Annons