Ett rent helvete

Tusentals flyktingar håller sig gömda i Sverige efter att ha nekats asyl. Familjen Nadeem gick under jorden för drygt två år sedan och lever nio personer i en tvåa, isolerade från omvärlden. Fotografen Pål Sommelius har det senaste året dokumenterat deras vardag.

Under strecket
Publicerad
Mujahid Nadeem och hans fru Humamira lever gömda sedan 2002.

Mujahid Nadeem och hans fru Humamira lever gömda sedan 2002.

Annons

Lägenheten är perfekt städad. Inte en smula har undgått familjens sopborstar och ännu har inte klockan passerat nio. Det är anmärkningsvärt tyst i den lilla tvåan, trots att lägenheten bebos av nio personer. Snart treårige Abdul spelar visserligen ut hela sitt register, men utan ord. För ännu kan han inte prata. Han sitter i pappas knä och biter i hans skjorta. Tittar storögt, för att sedan gömma ansiktet i det nu märkbart fuktiga tyget. Ler sedan blygt när pappa Mujahid vänligt men bestämt föser undan honom. Och så biter han på nytt.
En procedur som är svår att avstyra med hårda ord. För samtidigt innebär det lycka. För ett år sedan var det nämligen svårt att få Abdul att reagera över huvud taget. Han hade sannolikt klassats som ett apatiskt barn. Men nu verkar han vara på bättringsvägen, efter hårt arbete från både den egna familjen, psykologer och andra närstående. En smått omöjlig bedrift för en familj som lever gömd. Instängd på dryga sjuttio kvadratmeter i en förort till Stockholm.
– Det är absurt att det kan vara en nackdel i en asylprocess att min familj nu mår lite bättre, säger Mujahid.
Själv rör han sig utomhus när han måste; handlar, går till barnavårdcentralen och jobbar några timmar här och där. Men mamma Humaira lämnar bara lägenheten för att gå över gården till tvättstugan. Det är dessa två rum och kök som är hennes värld. I hallen tickar Ikeaklockan och som enda dekoration – en plansch med den ständigt leende Mona Lisa. De senaste fyra åren har familjen flyttat sju gånger. Men det är den här lägenheten som är ”hemma”.
– Jo, det är en bra lägenhet. Stor, säger Humaira.

Annons

4 februari 2001 landade Mujahid Nadeem, hans fru Humaira och deras två döttrar på Arlanda. Med sig hade de några böcker och kläderna på kroppen. Allt annat hade de gjort sig av med för att finansiera resan från Pakistan till Sverige. Ett par månader senare sökte de asyl i vad de hoppades skulle bli deras nya hemland. Det gamla, med släkt och vänner, söta mangofrukter, jobb och evig sol, lämnade de för alltid. Det var i alla fall deras förhoppning – och fasa.
– Vi levde ett gott liv i Pakistan. Innan allt började. Sedan kunde vi inte stanna, vi riskerade våra liv. Och våra barns, säger Mujahid.
Det var Mujahids arbete inom den pakistanska säkerhets- och underrättelsetjänsten och den hotbild som det innebar som tvingade familjen ut ur landet, berättar Mujahid. Det är också vad som ligger till grund för familjens asylansökan.
Han flyttades i mitten av 1990-talet till antiterroristsektionen, där han arbetade mot extrema religiösa och politiska grupper. När Mujahids inblandning kom till deras kännedom, riktades ett antal hot mot familjen. Ett speciellt avlyssningsuppdrag handlade om en domare som var inblandad i ett mål gällande förra premiärministern Benazir Bhutto. De inspelade samtalen innehöll avslöjanden om att dåvarande premiärministern försökte utöva påtryckningar, det var vad Mujahid skrev i sin rapport.
I augusti 2000 kulminerade problemen i ett direkt mordförsök, där Mujahid blev beskjuten på väg hem från sitt arbete.
– Vi var då rädda, mycket rädda. Vi hade heller inget annat val än att lämna landet. Annars hade vi blivit skjutna till döds. Pakistan är så korrupt, berättar han.
Familjen gick under jorden och började planera för sin flykt ut ur Pakistan. Men inte förrän de landat i Sverige den 4 februari 2001, sökt asyl och börjat bekanta sig med sitt nya hemland, fick pakistanska och utländska medier nys om rapporten.
– Det leder då till politisk skandal i Pakistan och att rättegången mot Bhutto ogiltigförklaras, berättar Mujahid, medan Humaira för andra gången i dag börjar baka bröd.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons