Annons

Ett råskinn – men kanske inte helt dum i huvudet

Illustration ur ”Grandes Chroniques de France”, utgiven på 1400-talet. Kung Chilperik och drottning Fredegund.
Illustration ur ”Grandes Chroniques de France”, utgiven på 1400-talet. Kung Chilperik och drottning Fredegund. Foto: Gianni Dagli Orti/REX/TT

Biskopen Gregorius av Tours spydde galla över kung Chilperik I. Men mellan raderna i biskopens bok skymtar en kung som kanske inte var fullt så obildad som biskopen ville få oss att tro.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: ”Jag har läst att Frankrike mitt under den allra mörkaste medeltiden hade en ovanligt intellektuell kung som skrev psalmer, debatterade med teologer och till och med ville reformera alfabetet. Vem var det?”

Dick Harrison: Jag antar att frågeställaren syftar på en av de mest omdebatterade monarkerna i västeuropeisk tidig medeltid, frankerkungen Chilperik I. Det som gör honom speciell är att vi känner till hans intellektuella kapacitet och intresse framför allt för att en av hans värsta fiender – den historieskrivande biskopen Gregorius av Tours – ville spy galla över honom i en bok. I kungens påstått digra syndaregister ingick även kulturella fadäser, vilka i eftervärldens ögon talar till kungens förmån.

Annons
Annons
Annons