Annons
Recension

Promemoria för eget brukEtt oväntat självkritiskt försvarstal

Under strecket
Publicerad

I August Strindbergs märkliga liv var nog åren 1887 och 1888 de som för honom själv tedde sig märkligast. Det var den första skilsmässans år och tiden för ”En dåres försvarstal”, en period då skandalerna yrde omkring honom men samtidigt en tid av fenomenal och högklassig produktivitet.
Vi vet att han ännu under hela sitt sista levnadsår 1911-12 grubblade över vad som hände honom i Danmark och över de osannolika äventyr han då invecklades i. Han försvarade sig mot sig själv för vad han då gjort och underlåtit att göra.
På våren 1888 var hans äktenskap under upplösning men han och Siri och de tre barnen höll ännu åtminstone tidvis ihop. I maj flyttade familjen in i ett ståtligt men förfallet herrskapshus, Skovlyst nära Holte, en dryg mil från huvudstaden. Till gården hörde en stor park och en lummig natur.
Till en början var allt en idyll. Strindberg trivdes både med naturen, mänskorna och lugnet. Där skrev han
fyra viktiga verk, två ljusa, ”Den romantiske klockaren på Rånö”, ”Blomstermålningar och djurstycken”, och två svarta, ”Fröken Julie” och ”Fordringsägare”. Men han fick också utlopp för sitt botaniska intresse, med arbete i de försummade drivbänkarna och planteringarna. På gården fanns ett rikt djurliv, däribland några oberäkneliga jättehundar. Diktaren som hade hundskräck kunde förskansa sig i ett lusthus som stod på en ö i en liten damm och vilkens bro kunde fällas upp och ner som en vindbrygga. Här arbetade han. På de stunder då han tog sig ledigt idkades ett livligt sällskapsliv med gårdens förnäma ägarinna, den 41-åriga fröken Louise de Frankenau och hennes gårdsförvaltare Ludvig Hansen. Denne var i verkligheten halvbror till Fröken Frankenau, frukten av en förbindelse mellan hennes far och en tjänsteflicka. Strindberg kände inte till detta, åtminstone inte vid den tiden, han kallar Hansen för ”zigenaren”.

Den 29-årige Hansen hade en knappt 17-årig syster som i sin tur var piga i huset, med
särskild omsorg om Strindberg och hans praktiska behov. Hon fattade tycke för diktaren och gjorde sig ärenden till hans rum, företrädesvis morgnar och kvällar. Det uppstod en förbindelse, inte mer än ett par tre gånger, men nog för att det skulle inveckla Strindberg i en plågsam konflikt som blottställde honom inte bara inför Siri men också inför hela det tidningsläsande Köpenhamn. Hansen tycks ha spritt ut ryktet att systern blivit gravid genom Strindberg. Efter ett våldsamt uppträde blev diktaren så skrämd att han med hela familjen bröt upp och flyttade till Hotell Nyholte, detta fastän hyran på Skovlyst var betald till den 1 oktober.

Annons
Annons
Annons