Annons
X
Annons
X

Ett oerhört svek av Moderaterna

De senaste moderata utspelen markerar ett systemskifte i svensk politik. Det som tidigare har hedrat Fredrik Reinfeldt är nu ett minne blott. Vi kommer aldrig att acceptera att Moderaterna skyller sina politiska misslyckanden på de människor som en gång har tagit sin tillflykt till Sverige. Det skriver Gabriel Wikström, SSU.

REPLIK | INVANDRING

Problemet är inte att vi tar emot för många flyktingar i Sverige, utan att det skapas alldeles för få jobb.
Gabriel Wikström

Förra veckans utspel från Moderaterna om minskad invandring har med rätta rört upp känslor. Det som tidigare har hedrat Fredrik Reinfeldt, att han inte som sina partivänner i Norge och Danmark har gett efter för främlingsfientliga strömningar, är nu ett minne blott. Med populistiska anspråk och en avhumaniserande retorik, där flyktingar beskrivs som ”volymer” och ”flöden”, har Moderaterna öppnat Pandoras ask och gett upphov till ett systemskifte i svensk politik.

På onsdagen kom dessutom ett nytt, uppseendeväckande migrationspolitiskt utspel från Moderaterna. Tanken är att anhöriginvandringen ska minskas genom att villkora den med ett så kallat försörjningskrav. I praktiken innebär det att du bara ska få återförenas med din familj om du har möjlighet att försörja dem (
Brännpunkt 6/2). Tillsammans med förra veckans utspel är det den bästa presenten SD kunde få på sin 25-årsdag.

Annons
X

Problemformuleringen kunde dock inte vara mer felaktig. Problemet är inte att vi tar emot för många flyktingar i Sverige, utan att det skapas alldeles för få jobb på grund av politiska felprioriteringar och inaktivitet.

Sedan 2006 har den moderatledda regeringen styrt Sverige med den så kallade ”arbetslinjen” som rättesnöre. Sönderslagen a-kassa, tuffare sjukförsäkring och gradvisa uppluckringar av arbetsrätten har varit bärande delar i regeringens politik. Det har blivit ett avsevärt hårdare klimat för den som råkar vara arbetslös. Samtidigt har de försummat den viktigaste delen för att råda bot på arbetslösheten – att skapa förutsättningar för nya jobb att växa fram. Det har lett till att den höga arbetslösheten inte har visat några tecken på att stanna av eller minska, utan tvärtom fortsatt att öka under bägge mandatperioderna.

Detta har särskilt slagit mot de människor som har sökt skydd i Sverige från krig och förtryck runt om i världen. När nu Moderaterna ställer dessa människor i skottgluggen, och pekar ut dem som ansvariga för de samhällsproblem som regeringen inte förmår att lösa, markerar det brytpunkten med den princip som tidigare har varit dominerande bland de etablerade partierna i Sverige – att vi inte, så som övriga Europa har gjort, ska ge efter för främlingsfientliga åsiktsströmmar.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är ett oerhört svek från det Moderata samlingspartiet.

  Sverige behöver en politik som på allvar prioriterar full sysselsättning. När varselvågen sköljer in över landet och arbetslösheten biter sig fast är det av yttersta vikt att vi har en hög omställningsförmåga. Mot den bakgrunden ser vi med oro på hur den moderatledda regeringen på punkt efter punkt har dragit ner på utbildningsinsatser och andra satsningar för att skapa en bättre matchning på arbetsmarknaden.

  Många av de samhällsproblem som i den allmänna debatten brukar betecknas som ”integrationsproblem” har ofta inte med integration att göra överhuvudtaget. Snarare handlar det om ett allmänpolitiskt misslyckande – oberoende av etnicitet – med att skapa grundläggande förutsättningar för människor att leva och verka. Svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden löses bäst genom en aktiv arbetsmarknads-politik och ett välfungerande utbildningssystem. Segregation och bostadsbrist är en konsekvens av ett minskat politiskt ansvarstagande för bostadsbyggandet. Att sopa dessa problem under en integrationspolitisk matta är att göra det alldeles för enkelt för sig.

  Istället för att peka finger och skuldbelägga grupper behöver Sverige en aktiv politik för fler jobb, bättre skola och ökat bostadsbyggande. Vi är övertygade om att nyckeln till att trycka tillbaka den växande främlingsfientligheten ligger i att, med politiska verktyg, gå ut och lösa de stora samhällsutmaningar som Sverige står inför. Om regeringen hade tagit tag i de här frågorna under sina sex år vid makten skulle stödet för Sverigedemokraterna sannolikt vara avsevärt mindre.

  Vi kommer aldrig att acceptera att Moderaterna skyller sina politiska misslyckanden på de människor som en gång har tagit sin tillflykt till Sverige. Fokus för hela vår politiska gärning kommer att vara att fortsätta arbetet för en politik som sätter fler i arbete, skapar en bättre skola och bygger bort bostadsbristen. Det är vårt löfte till framtiden. Vi kommer aldrig att ge efter för främlingsfientlighet och populism.

  GABRIEL WIKSTRÖM

  förbundsordförande Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund - SSU

  Mer debatt om invandring:

  Läs även

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X