X
Annons
X
Recension

I vilt tillstånd Ett obarmhärtigt budskap om våldtäkt

När behöver vi säga sanningen för att vara ärliga mot dem vi älskar? Roxane Gays gripande roman om sexuellt våld har sin styrka i det outtalade, och hon gestaltar de brutala övergreppen på ett sätt som aldrig blir spekulativt.

Roxane Gay har fått stor uppmärksamhet för essäboken ”Bad feminist” (på svenska 2015) och för romanen "I vilt tillstånd", båda har legat på New York Times bästsäljarlista. Hon undervisar i kreativt skrivande och skriver i The New York Times Book Review, Salon och Guardian och är redaktör för litteratursajten The Butter. Foto: Jay Grabiec

"I vilt tillstånd" inleds som en saga. Den handlar om Mireille, som kidnappats och hållits fången i den haitiska slummen i tretton dagar. Och utsatts för exakt det du kan tänka dig händer en kvinna som är kidnappad och inlåst med sju män. Fast värre ändå.

Miri har lämnat det trygga livet som jurist i Miami för att hälsa på familjen i Haiti. I Port-au-Prince lever föräldrarna med teak, marmor och tjänstefolk, omgivna av vakter med automatvapen, en mur mot den utfattiga desperationen utanför. När hon kidnappas framför sin bebis och make vägrar fadern betala lösensumman på en miljon dollar, eftersom han inte vill uppmuntra kidnapparna att stjäla fler familjemedlemmar.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X