Annons
X
Annons
X

Ett namn och kanske lite gemensam politik

VÄNSTERKOALITION | INGEN RÖDGRÖN YRA

Man skulle nästan kunna tro att det var en nyfödd noshörning ­eller tigerunge. Engagemanget i att döpa det nya samarbetet på vänsterkanten blev snabbt stort när de själva begått misstaget att inte ta sig ett namn. Vänster­kollisionen, Allians mot Sverige, Vänsterpakten, Svampen, Ohlyansen, Trehjulingen är några av de många förslag jag sett.

Bäst att ta saken i egna händer, konstaterade Peter Eriksson och föreslog ”De rödgröna”, samt meddelade i Aftonbladet (9/12) att övriga inblandade var positiva till förslaget. Dock med brasklappen att de inte hade ­diskuterat ­saken än.

Bara två dagar efter att sam­arbetets födelse annonserats fick vi se de första tecknen på kommunikationssvårigheter.

Annons
X

Vi ska inte ha en gemensam valplattform, hävdade vänsterpartisterna. Visst ska vi ha det, sade mp. Rossana Dinamarca förklarade i DN (9/12) att det har ”sagts att vi på några punkter kanske ska presentera gemensam politik före valet”.

Angående de arbetsgrupper som ska tillsättas var hon lika luddig och besvarade frågor med sina egna: ”Handlar det om att komma fram till en gemensam politik? Eller att ta reda på var vi är ense och var vi är oense?”

Ja, vad handlar det om? Förutom att alla tre vill ta makten?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är i och för sig inte fy skam som drivkraft. Allians för Sverige bildades naturligtvis också för att ta makten. Men, backa bandet till Högfors 2004. Beskedet om att Alliansen hade bildats togs emot med tjoho och öppna ­armar av hela borgerligheten. Folk blev kort sagt väldigt glada. Att allianssamarbeten i snabb takt bildades även på lokal nivå vittnar också om att en borgerlig allians var starkt efterlängtad. Motsvarande stämningar och reaktioner inom vänsterblocket syns inte nu.

  På Stockholmsvänsterns blogg ges ett råd som troligen ringar in många vänsterpartisters inställning: ”Om regeringssamarbetet drar alltför långt högerut hoppar man av. Man väntar inte och försöker vara lojala. Vi måste vara beredda att lämna så fort det börjar gå åt pipan.”

  Koalitioner inom vänsterblocket hör inte till vanligheterna i svensk politik. Bara att ha tvingat s till insikten att man kanske måste dela makten med flera är en bedrift som Mona Sahlin ska ha erkännande för.

  Men hon kommer inte att få det lätt. Det är ingen vågad gissning att de rödgröna kommer att göra skäl för namnförslaget Vänsterkollisionen både en och två gånger framöver. Även om de har enats om sitt eget namn.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X