Recension

Norra tornenMiljonprogram för rika – Norra tornen

Det första av de två Norra tornen vid Torsplan i Vasastan i Stockholm. Exteriören är iögonfallande.
Det första av de två Norra tornen vid Torsplan i Vasastan i Stockholm. Exteriören är iögonfallande. Foto: Helena Landstedt/TT

Är Stockholms högsta bostadshus redan en storslagen ruin över en tid då vi byggde för tätt och högt – eller kan de likt 1960-talets miljonprogram anpassas till framtidens behov? Arkitekten och kritikern Joanna Zawieja recenserar Norra tornen.

Under strecket
Publicerad
Med sina 125 respektive 110 meters höjd är Norra tornen Stockholms högsta hus.

Med sina 125 respektive 110 meters höjd är Norra tornen Stockholms högsta hus.

Foto: Emma-Sofia Olsson
Annons

Intill gränsen mellan Stockholm stad och Solna står en ny stadsport bestående av två högresta bostadshus. De två tornen, kallade Norra tornen, klättrar uppåt likt ett bygge av staplade klossar. Fasadernas utskjutande fönsterpartier och indragna terrasser bryter ner den monumentala skalan till en variation av mindre rumsligheter. Det ser ut som en balansakt. Formspråket och de prefabricerade fasadelementen för tankarna till 60-talets arkitektur, i synnerhet brutalismen med de råa betongytorna och den skulpturala geometrin. Med viss ironi refererar den ansvarige arkitekten Reinier de Graaf själv till tornen som ”Plattenbau for the rich”, ungefär miljonprogram för rika. 

Förslaget att uppföra höga tvillingtorn på denna plats kom initialt från planarkitekten Alexander Wolodarski, som redan 2009 presenterade de första skisserna för två höghus på tomten. Detta förslag, Tors torn, blev mycket omdebatterat och förverkligades inte av ekonomiska skäl, så processen fick starta om. Norra tornen är ritade av nederländska arkitektkontoret OMA, på uppdrag av Oscar Properties. Med sina 125 respektive 110 meters höjd är de Stockholms högsta hus och kröner så också samtidens trend där höghusen allt oftare rymmer påkostade bostäder.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons