Annons

EldungenEtt mästerverk med spår av Lagerlöf – en fröjd att läsa

Torbjörn Elensky (född 1967) debuterade 1998 med kortromanen ”På stället”.
Torbjörn Elensky (född 1967) debuterade 1998 med kortromanen ”På stället”. Foto: Kajsa Göransson

En angelägen saga skriven av en mästarhand, med en märklig och eggande röra av ingredienser. Det tycker Amanda Svensson om Torbjörn Elenskys nya roman som utspelar sig i 1800-talets ockulta Värmland.

Under strecket
Publicerad

I ”Eldungen” med den Selma Lagerlöfska undertiteln ”En herrgårdsroman” berättar Torbjörn Elensky om det Sverige som ledde till folkhemmet, genom pojken Pers ögon.

Ockulta skrifter, må de vara verkliga eller uppdiktade, hedniska eller omgärdade av klassisk religiös mystik, är en litterär guldgruva där såväl kiosk- som världsförfattare har brutit stoff. Ockultismen hade sin storhetsperiod under den senare halvan av 1800-talet, då spiritismen frodades i brittisk och amerikansk borgarklass och världshistoriens kanske mest kända medium, madame Blavatsky, kuskade världen runt, alltmedan Strindberg pysslade med alkemi och skrev sitt galningsverk ”Inferno”.

När moderna författare skildrar dessa nyandliga strömningar förklaras ockultismen inte sällan som en reaktion på en samhällsordning stadd i hastig förvandling – i industrialismens tidsålder tycktes allting möjligt. Om en maskin kunde ersätta hundratals arbetare var det väl inte otänkbart att man kunde koka guld på en spik eller tala med andar? I en tid av ökande religionsfrihet stod det de filosofiskt lagda fritt att utforska dylika tankar.

Annons
Annons
Annons