Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Nätternas gräs Ett mästerverk i litet format

MELANKOLISKT Patrick Modianos ”Nätternas gräs” är en bok man läser med klappande hjärta, skriver Mats Gellerfelt. Sorgsen, romantisk och kuslig om vartannat.

(uppdaterad)
7. Patrick Modiano, odds 10/1, är en fransk författare. Ett tiotal av hans böcker finns på svenska, bland annat De yttre boulevarderna, Ungdomsår, Minnets kvarter och Lilla smycket.
7. Patrick Modiano, odds 10/1, är en fransk författare. Ett tiotal av hans böcker finns på svenska, bland annat De yttre boulevarderna, Ungdomsår, Minnets kvarter och Lilla smycket. Foto: JEAN-FRANCOIS ROBERT

LITTERATUR

Nätternas gräs

Författare
Genre
Prosa
Förlag
138 s. Elisabeth Grate förlag

Övers: Anna Säflund–Orstadius

Det finns författare som förvisso är kända och omskrivna, prisbelönta och har en trogen läsekrets i flera länder, men som inte har fått det där riktigt stora genomslaget. Jag har en känsla av att franske Patrick Modiano är en sådan författare, trots att han sedan debuten 1968 givit ut ett trettiotal böcker.

På svenska kommer nu i översättning (utmärkt sådan) en tionde bok av hans hand, ”Nätternas gräs”. Den är, som oftast när det gäller Modiano, ganska kort, men stilistiskt genomarbetad till perfektionismens gräns. Man förstår varför Peter Handke betraktar honom som en av Europas främsta författare.

Detta är en helt underbar bok som man läser med klappande hjärta. Den är sorgsen, romantisk, spännande och kuslig om vartannat och den perfekta kompositionen gör att det är näst intill omöjligt att lägga boken ifrån sig, om klyschan ursäktas.

Annons
X

Patrick Modianos paradisiska universum är Paris, där alla hans böcker med något undantag utspelar sig. Hans gestalter promenerar omkring och bor i Ljusets Stad.

Att jag blir så betagen beror inte minst på att huvudpersonen och berättaren, författaren Jean, till stor del rör sig i kvarter som är mig innerligen bekanta sedan de sena tonåren.

Det handlar om Montparnasse, som Jean faktiskt tycker har blivit rätt sunkigt och förlorat den charm det en gång hade: konsten, litteraturen, kaféerna… Nja. Riktigt så illa är det väl inte?

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Jean flanerar omkring (man kan komma att tänka på Hjalmar Söderberg) för att uppsöka spåren av det förflutna, även i Montparnassekvarter som mer eller mindre helt försvann under den stora rivningsvågen, då bland annat det gräsliga Montparnassetornet byggdes.

  Det förflutna, det är för fyrtio år sedan från samtiden räknat. Då älskade han den vackra och gåtfulla Dannie under en kort tid tills hon mystiskt försvann. Med hjälp av sin svarta anteckningsbok där Jean antecknar och antecknat allt, söker han efter det förflutnas magi, mystik och nostalgi.

  Men tiden är obarmhärtig och utplånar så många spår. Vad var det egentligen som hände på hotell Unic där Dannie bodde, omgiven av en krets mystiska figurer, delvis kriminella, delvis med koppling till den marockanska säkerhetstjänsten?

  Det blir snart klart att här finns en deckargåta och en mordgåta. Dannie tycks ha varit inblandad i en brottshärva och även Jean får misstankar riktade mot sig och förhörs av en polis. I nutiden ses de igen och Jean får flera ledtrådar till det förflutnas mystik av polisen. Dock, återigen: hur och varför försvann Dannie?

  Det är oerhört spännande och som alltid hos Modiano finns här en existensens gåta. Deckare eller ej. Det handlar om tidens grymma flykt, om att bekämpa den glömska som alltid hotar, utplånandet av det som en gång var. Man blir djupt gripen över denna vånda och denna spaning efter den tid som flytt.

  Fast man känner också en paradoxal glädje över att flanera i Jeans (och Modianos) sällskap, och läsarna är stilistiskt följeslagna på ett sätt som få författare kan erbjuda. Här finns en melankolisk klang som djupt berör och efter avslutad läsning vill jag börja om på nytt. Detta är en av de böcker som jag inte tvekar att kalla oundgänglig, ett mästerverk i det lilla formatet. Den förtjänar många läsare.

  Annons

  7. Patrick Modiano, odds 10/1, är en fransk författare. Ett tiotal av hans böcker finns på svenska, bland annat De yttre boulevarderna, Ungdomsår, Minnets kvarter och Lilla smycket.

  Foto: JEAN-FRANCOIS ROBERT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X