Annons
X
Annons
X
Litteratur
Recension

Väninnan. Rapport från Rosenbad Ett måste för alla intresserade av politik

Om vänskapen till förra utrikesministern Anna Lind och vardagspolitikens smått absurda verklighet skriver Eva Franchell.
Om vänskapen till förra utrikesministern Anna Lind och vardagspolitikens smått absurda verklighet skriver Eva Franchell. Foto: LARS PEHRSON

Väninnan. Rapport från Rosenbad

Författare
Genre
Sakprosa
Förlag
347 s. Albert Bonniers Förlag

Mellan medier och politik råder ett problematiskt förhållande. De är djupt beroende av varandra på ett närmast parasitärt sätt. Politiken behöver medierna för att nå människorna, vinna dem för sin sak. Därför vill politiken gärna styra det mediala budskapet, lägga det till rätta så att det önskvärda blir tydligt och det oönskade dolt. Medierna behöver politiken men av helt andra skäl. Den behöver politikernas liv, vardag och skandaler för att sälja lösnummer och värva prenumeranter. De båda målen går inte ihop.

Under senare decennier har spänningen tilltagit och blivit mer ohanterlig. Medierna breder ut sig på politikens bekostnad. Förr i tiden kunde spänningen dem emellan lösas något så när genom att de politiska partierna ägde medierna och därigenom kunde bestämma vad budskapet skulle vara, åtminstone i stort sett. Det går inte längre. Det går till exempel inte att äga internet.

Vi har fått mediestrateger som styr med allt hårdare hand över politiken. Förhållandet till media har blivit politikens och politikernas centrala uppgift. Kan de inte klara den, kan de inte hålla sig kvar inom politiken.

Annons
X

I medierna vinklas allt eller nästan allt. Det blev senast tydligt när
Eva Franchells bok kom ut. I tv presenterades den enbart som om den handlade om att fria förra utrikesministern Anna Lindh från anklagelsen att med CIA:s hjälp ha skickat två terrormisstänkta egyptier till Egypten för att där tortera fram den sanning som inte kunde torteras fram i det demokratiska väst. Men boken handlar alls inte om det. Det finns visserligen ett par sidor som diskuterar incidenten, men det är allt. I övrigt handlar boken om något betydligt allvarligare och långt mer komplicerat, nämligen den moderna politikens arbetsvillkor och inte minst dess problematiska förhållande till medierna.

Det är en bra bok som med snabba ögonblicksbilder fångar denna komplicerade verklighet. Eva Franchell var pressekreterare hos Anna Lindh under ett antal år och utvecklade under denna tid ett djupt och vänskapligt förhållande till sin chef. Hon såg på nära håll toppolitikerns vånda och hon har skildrat det väl och mycket inträngande.

Politikerns vardag är som att röra sig på ett minfält, minsta felsteg och karriären och budskapet kan vara bortblåst. Det gäller inte bara att leva fläckfritt, vilket är nog så svårt. Det handlar också om att hantera fiktiva hot, rykten och viskningar som kommer både från fiender och kamrater. Det är nödvändigt att tänka flera steg i förväg. Det liknar på det viset ett positionsspel i schack. Skillnaden är bara att man aldrig vet vilka pjäser som är ens egna och vilka som är motståndarnas. Säkerligen är det dessutom än svårare att manövrera i detta fientliga landskap om man är kvinna. Det tycker man sig förstå av Franchells bok. Här betyder kläder och utseende oändligt mycket mer än för männen. Kvinnor skall kläs med enorm precision för kläderna skall matcha budskapet. Anna Lind och Eva ägnade mycket tid på att leta efter rätta plagg inför olika debatter och det var vid ett sådant tillfälle som hon mördades.

Jag har haft stor glädje och nytta av att läsa Franchells bok. Den klargör den demokratiska politikens svåraste dilemma och den gör det på ett ovanligt djupt och aktuellt sätt. Den fångar i blixtrande klara bilder politikens bistra verklighet och den gör det bättre än någon vetenskaplig avhandling jag läst. Den har dessutom en puls och en närhet till de människor som lever detta absurda liv som gör att man tror sig förstå dem och stundtals något av den demokratiska politikens gåta och mystik. Den borde vara obligatorisk läsning i alla politiska studier och i synnerhet för dem som hyser planer på en politisk karriär.

Håkan Arvidsson

Annons
Annons
X

Om vänskapen till förra utrikesministern Anna Lind och vardagspolitikens smått absurda verklighet skriver Eva Franchell.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X