Annons

Ett maktbolag i förvandling

Det finns anledning att ha bevak­ning på Wallenberg­sfärens makt-och investmentbolag Investor framöver. Ända sedan han tillträdde som vd i Investor har Börje Ekholm ­ofta talat om att Investor är rustat att göra affärer, bara tillfälle ges.

Under strecket
Publicerad

Pengar finns i fortfarande kassan och Investor har kvar en stor lånepotential så förväntningarna på vad Börje Ekholm tänker åstadkomma är tämligen uppskruvade. Kanske för högt, för trots idoga försök att framställa Investor som ett spännande private equity-bolag värderas Investor som ett gammalt och trött konglomerat.

Substansrabatten, som drabbar nästan alla noterade investmentbolag och som är skillnaden mellan på ett investmentbolagets tillgångar och vad investmentbolaget värderas till på börsen, är ett kvitto på aktiemarknadens uppfattning om företaget. Just idag innebär rabatten att man kan köpa en Investoraktie med 33 procents rabatt i förhållande till det underliggande värdet. Visserligen har rabatten sjunkit något jämfört med den förra kvartalsrapporten i juli, men den ligger likafullt på en historiskt hög nivå.

Annons
Annons
Annons