Annons

Ett lyft för Klüft

fantastiska carolina klüft. Tjejen från Växjö har kopplat ett bastant grepp om VM-guldet i sjukamp. Fyra grenar och fyra personliga rekord ger ”Carro” ett försprång gentemot fransyskan Eunice Barber och drömgränsen 7 000 poäng är inom räckhåll.

Under strecket
Publicerad

Paris Nästan för bra för att vara sant! Det skulle bli en rivstart för svensk del i fri-idrotts-VM, men frågan är om inte förväntningarna överträffades när de nionde mästerskapen drog i gång. Stade de France badade i sol och det var solsken i svenska sinnen. Christian Olsson var magnifik i sitt enda hopp i trestegskvalet och förvåningen skulle bli allmän - inte bara i Sverige - om han missar guldet på måndag. Men vad skall sägas om Carolina Klüft? De senaste dagarna har hon dämpat guldsnacket. Det kan hon aldrig mer göra. Respekten för Eunice Barber har varit kolossal, möjligen överdriven, men troligen nyttig. Varpå Carolina Klüft överträffade sig själv i gren efter gren i sjukampen. Till och med i kula, som hon betraktat som sin stora skräck. När dagen var över ledde hon med 194 poäng före Barber, som knappast kan ha sovit lika gott som svenskan. Läget är minst sagt lovande, guldfesten är nära. Friidrottsbasen Bengt Westerberg kan sätta champagnen på kylning och kvällstidningarna kan förbereda jakten på de bästa bilderna från firandet.

Annons

Barber har massor med meter, centimeter och sekunder att ta in, ett fruktansvärt dagsverke. Givetvis måste den autopessimistiska varningen utfärdas: Skador och missar kan inträffa även för ett koncentrationsfenomen som Carolina Klüft, men risken förefaller minimal. I varje avgörande skede av mångkampen sjöd den svenska världstjärnan - nu är hon definitivt på den nivån - av obeveklig beslutsamhet. I de ögonblicken är hon en personifikation av den klassiska olympiska devisen: Högre (två centimeter), snabbare (fyra hundradelar och 22 hundradelar, starkare (53 centimeter). Den dagslånga duellen blev en accelererande svensk uppvisning, där jublet på läktarna fick en alltmer blågul prägel. Många svenskar har tagit sig till Paris. Avslutningen, där Carolina efter en blixstart vann med en nästan en sekunds marginal till Barber på 200 meter, sade allt: Ta mig, om du kan! Den nya generationen hade talat. Barber vann visserligen 100 meter häck, men dels satte Klüft personligt rekord i loppet, dels tog hon revansch direkt i höjd. Där blev skillnaden i de två stjärnornas attityd tydlig. Samtidigt som Klüft var genuint intresserad av sina konkurrenters insatser, svepte Barber in sig i en dyster tystnad. Svenskan avverkade höjd efter höjd utan besvär, men Barber kom i tidigt trassel. Hon hankade med till 191, men knäcktes, tillfälligt (?) när Klüft satte ännu ett personrekord: 194 och småländskans jubelscener på nedslagsbädden fick en originell och yster koreografi, född i ögonblicket. Här kom nog den första stöten mot fransyskans självförtroende. Det lyste av kvalitet och självförtroende om Christian Olsson. Han kom, testade ansatsen och klippte till med dagens överlägset bästa trestegshopp, 17,56. Till synes utan ansträngning. Jonathan Edwards, grenens ålderman, som inte tänker tävla mer, gjorde ett halvdant intryck. Har han verkligen kvalitet nog kvar för att lura Christian på guldet? Tveksamt.

Annons
Annons
Annons