SvD Perfect Guide
Annons

Ett lyckligt äktenskap kan förlänga livet

Text: SvD Perfect Guide - 9 oktober 2018

Studier har visat att ett dåligt äktenskap kan vara lika skadligt för hälsan som att röka. Men ett lyckligt äktenskap kan rädda liv, det skriver Expressen Hälsoliv.

I en ny studie intervjuades över 19 000 gifta personer som var upp till 90 år gamla. Deltagarna ombads att betygsätta sina relationer. Forskarna kunde då se att de som svarat att de hade ett väldigt eller ganska lyckligt äktenskap hade en 20 procent lägre risk att dö i förtid. Särskilt om man jämförde med personer som befann sig i ett dåligt äktenskap. Trots att man justerade andra faktorer som ålder, utbildning och kön så ändrades inte resultaten.

Professorn och studieförfattaren Mark Whisman tror att det beror på flera anledningar. En anledning kan vara att gift par uppmuntrar varandra till att leva hälsosamt – i form av bättre kost, träning och regelbundna besök till läkare. Dessutom tror forskare att ett lyckligt äktenskap har en positiv effekt på den psykiska hälsan.

– Ett äktenskap kan ge människor en meningsfull roll och en identitet, ett syfte med livet och en känsla av säkerhet, säger Whisman enligt Time.

Foto: IBL

Annons