Recension

Before midnightEtt livslångt kärleksprojekt

TRILOGI I ”Before midnight” återkommer Richard Linklater till relationen mellan Jesse och Celine. Filmen bjuder på scener ur ett samboskap med exakt tonträff.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Ethan Hawke och Julie Delpy.

Ethan Hawke och Julie Delpy.

Foto: NONSTOP ENTERTAINMENT
Annons

Hade Facebook existerat på 90-talet hade Richard Linklater antagligen aldrig gjort sina filmer om Jesse och Celine – han amerikan, hon fransyska – som träffas första gången av en slump på ett tåg. Men då var det fortfarande nödvändigt att skriva ner varandras namn och telefonnummer på papper för att kunna hålla kontakten.

I ”Bara en natt” (1995), övertalar Jesse (Ethan Hawke) Celine (Julie Delpy) att gå av tåget med honom i Wien och hålla honom sällskap tills hans flyg ska gå. Filmen blev en romantisk indieklassiker för att Linklater så lyhört fångade den förhöjda livskänsla som uppstår när tiden är knapp och känslorna stora, och bara det allra viktigaste hinner sägas. Jesse och Celine vill inte bli skrynkliga kom ihåg-lappar i varandras fickor, och avtalar ett storstilat rendezvous ett halvår senare – samma tid, samma plats. Det är förstås dömt att misslyckas, men det får vi veta först i film nummer två, nio år senare.

Annons
Annons
Annons