Daniel Hjorth:Ett liv som överträffar dikten

Författaren Heinrich Manns liv skulle kunna ligga till grund för otaliga romaner. Men efter att ha fört ett utsvävande leverne i mellankrigets Europa, hann verkligheten i kapp honom som landsflyktig i USA när hans stora kärlek Nelly begick självmord.

Under strecket
Publicerad
Annons

Med ”Jakten efter kärlek” 1903 blev Heinrich Mann känd, till och med beryktad som en oanständig författare. Porlande av tillfredsställelse över sin egna pyramidala succé med ”Buddenbrooks” rådde Thomas Mann med hycklad omtänksamhet sin mindre framgångsrike storebror att skära ned på det sexuella utbudet: ”Permanent denna slappa brunst, denna oupphörliga köttdoft tröttar, äcklar. Det är för mycket, för mycket ’lår’, ’bröst’, ’länd’, ’vad’, ’kött’, och man förstår inte, hur du varje förmiddag orkar sätta igång med det igen, när ju redan igår en normal, en tribadisk och en pederast-akt ägt rum.” Men det var inte fiktionens överdrifter utan livets han moraliserade över. Ängsligt döljande sin egen homofili upprördes han över Heinrichs glupska sexualitet. Denne skrev inte bara om obskyra damer, han levde även med dem. Förbindelser etablerades på gatan och på barer, i sminkloger och i hotellobbyer.

När världskriget bröt ut gifte han sig med en skådespelerska från Prag och slog sig ned i München. Den kringflackande, som aldrig haft egen bostad, kom som 43-åring till ro bland tunga möbler från barndomshemmet, ompysslad av en rund och glad hustru som även födde honom en dotter. Heinrich Mann överraskade med att skjuta barnvagn i bohemkvarteren. Inflationen åt dock upp fadersarvet som han hittills kunnat leva på. Men han hade blivit en berömd författare då ”Undersåten”, den frätande satiren över kejsartiden, äntligen kunnat ges ut.

Annons
Annons
Annons