Huvudstupa. Om människor på flykt och konsten att motstå tyngdkraftens frestelseLitterärt mästerverk – men svagare debattinlägg

På väg mot en bättre framtid? Flyktingar åker kärra mot gränsen mellan Turkiet och Grekland.
På väg mot en bättre framtid? Flyktingar åker kärra mot gränsen mellan Turkiet och Grekland. Foto: Michael Bunel/TT

Varje flyktingöde är unikt. Det är sant, men ibland kommer den enskildes intressen och gruppens i konflikt med varandra. Vem eller vad ska då prioriteras, undrar Torbjörn Elensky efter att ha läst Carsten Jensens ”Huvudstupa”.

Under strecket
Publicerad
Carsten Jensen.

Carsten Jensen.

Foto: Isak Hoffmeyer
Annons

Det är nästan spöklikt att läsa ”Huvudstupa”, Carsten Jensens nya bok, om flyktingarnas situation i världen, och särskilt Danmark. I dagens pandemihärjade värld är det självklart att gränserna ska hållas stängda – och, om jag får tillåta mig en spådom, lär de inte öppnas på ett bra tag efter att covid-19 förött även de rikaste ländernas ekonomi. Solidaritet kostar, den är en överflödsprodukt, dessvärre.

Jensen är en lysande stilist som skriver med ett patos som får sidorna att glöda. Boken är som litteratur ett mästerverk. Som debattinlägg något svagare. Det den äger i språklig styrka gör också att den snarare blir en predikan för de redan frälsta än någon övertygande argumentation som kan öppna ögonen på flyktingmottagandets motståndare. Här finns inget försök att övertyga den andra sidan genom att bena upp dess argument, utan de avfärdas rakt av som inskränkta, snåla och rent mänskofientliga. Det kanske de är, men om man vill påverka en situation går det inte att hantera sina motståndare så.

Annons
Annons
Annons