X
Annons
X
Recension

Jeune femme Ett litet mästerverk om en alltmer instabil värld

Cannesprisade "Jeune femme" är en närgången karaktärsstudie av den oberäkneliga 30-åriga Paula som skarvar med verkligheten, lever på nödlögner och lånad identitet – allt för att hålla sig flytande.

Laetitia Dosch. Foto: Lucky Dogs
Läs mer om Veckans biofilmer

"Jeune femme" var en av de bästa filmerna i Cannes förra året och vann festivalens debutpris. Bakom uppenbar charm och bedräglig enkelhet uppvisar Léonor Serrailles film en rik uppsättning av motstridiga känslor och ombytlighet.

Parisiskan Paula är runt 30, har ett blått och ett brunt öga, pratar nästan konstant, emot andra och sig själv. Hon lever i skov, självdestruktiv och med ständiga sår. Hon är oberäknelig, opålitlig kanske, men också intressant och tilldragande; precis som staden hon lever i svår att förhålla sig till, kanske hatälskar man henne. Nyss kommen ur ett långt förhållande med en framgångsrik man, en gång hennes lärare, har hon ingenstans att ta vägen – ingen bostad, inget jobb. Mamman klarar inte hennes åsyn, vännerna inte hennes påflugenhet. Paula tvingas skarva med verkligheten, leva på nödlögner, till och med på lånad identitet, plocka upp skärvor här och var – allt för att hålla sig flytande.

Laetitia Dosch.

Foto: Lucky Dogs Bild 1 av 4
Foto: Lucky Dogs Bild 2 av 4
Foto: Lucky Dogs Bild 3 av 4
Foto: Lucky Dogs Bild 4 av 4
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X