Annons

Ett lättare liv som man

Allt fler iranska medborgare korrigerar sitt kön. Men till skillnad från i de flesta andra länder handlar det främst om kvinnor som vill leva som män. Är förklaringen att Iran är kvinnofientligt?

Publicerad

Shariatigatan spränger som en aorta genom Teheran, ständigt pulserande, ständigt igenkloggad av avgaser och stillastående taxibilar. Så länge Hamid var kvinna var det omöjligt för honom att få motorcykelkörkort. Nu navigerar han trafiken som i ett datorspel från 90-talet, utan att förlora några liv.

I norr, där smogen äntligen lättar och Alborzbergen tar vid, låser han motorcykeln på en parkering och drar den svettiga hjälmen över den kortklippta frisyren.

Med sina 25 år är Hamid en av de yngsta i gruppen av transsexuella som SvD träffar. Saeed, i mitten, tänker flytta till en släkting i Tyskland för att lättare kunna göra den operation där man bygger upp en penis. Merdad, till höger, är biologisk man. Här tar den en tepaus under sin vandring i Alborzbergen.

Foto: ANNA WAHLGREN Bild 1 av 2

Så länge Hamid var kvinna var det omöjligt för honom att få motorcykelkörkort. Nu navigerar han trafiken som i ett datorspel från 90-talet, utan att förlora några liv.

Foto: ANNA WAHLGREN Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons