Annons

Ett läsäventyr fyllt av aha-upplevelser

Erik Petersson (född 1985) är fil. dr i historia och har skrivit flera böcker om nordiska regenter.
Erik Petersson (född 1985) är fil. dr i historia och har skrivit flera böcker om nordiska regenter. Foto: Gabriella Eriksson

En bok om regenter blir lätt knappologisk – men Erik Petersson undviker fällan. Mats Wickman imponeras av en resa genom kungarnas historia.

Under strecket
Publicerad

”Den som gapar efter mycket mister ofta hela stycket”, heter det. Det kunde vara lätt att tro att historikern Erik Petersson drabbats av övermod, men han lyckas i ”Kungar. En världshistoria” i stället skapa en genomlysning av den globala regenthistorien utan att trampa ner i det knappologiska diket.

Kungamakten utvecklades från hövdingadömen som går minst 5 000 år tillbaka i tiden. Under 1500- och 1600-talen började Europa påminna om Kina, Japan och Korea såtillvida att kungamakten blev ärftlig. Kungatiteln hade dittills varit något man erhållit i ett val, men kungarna i Europa ville utöka sin makt och sitt våldsmonopol och då var det säkrast att makten stannade inom familjen. Inte långt därefter började kungafamiljerna hävda att de fått sin makt från Gud, något som på lång sikt innebar åtskilliga monarkiers undergång i och med att de vartefter allt mer bildade och kritiskt tänkande medborgarna underkände den kopplingen.

Annons
Annons
Annons