Annons
Krönika

Annah Björk:Ett långfinger till dem som vill styra vår sexualitet

”Cheer” följer ett antal starka karaktärer i Navarro Colleges cheerleading-lag och deras väg mot ett mästerskap.
”Cheer” följer ett antal starka karaktärer i Navarro Colleges cheerleading-lag och deras väg mot ett mästerskap. Foto: Netflix

Kraft, styrka, smidighet och energi – Netflixserien ”Cheer” visar att cheerleaders representerar något helt annat än korkade sexistiska stereotyper.

Under strecket
Publicerad

”Cheer” ger cheerleading samma dramatik och narrativ som tidigare har varit reserverat för traditionellt manliga sporter.

Foto: NetflixBild 1 av 3

Lagets stenhårda coach Monica Aldama.

Foto: NetflixBild 2 av 3

Populariseringen av sporten ökar chansen att de övermänskliga tjejerna och killarna inom cheerleading äntligen får den respekt de förtjänar.

Foto: NetflixBild 3 av 3

Den hårda dunsen får ett 30-tal cheerleaders att tystna tvärt. Ljudet som sprids över salen avslöjar att något går sönder i tjejen som har kastats flera meter upp i luften men som inte fångats upp av sina medgymnaster. Nu ligger hon på golvet och skriker av smärta och frustration. En läkare rusar fram. Resten av teamet kastar sig reflexmässigt ned och gör straff-armhävningar.

Strax har en annan cheerleader tagit hennes plats som topp i den rörliga pyramiden laget övar in. Hemma i tv-soffan sitter jag klädd i något ur min enorma samling av cheerleader-kläder och hejar högljutt.

Annons
Annons
Annons