Annons

Sieranevada – en gravallvarlig komediEtt kraftprov: skyhög nivå på rumänsk komedi

Foto: Folkets Bio

Regissören Cristi Puiu, som slog igenom med ”Herr Lazarescus död” 2005, återkommer med ett drama om skiljelinjen mellan österländsk tradition och västerländska ideal, mellan egennytta och samhällsmoral.

Under strecket
Publicerad

Efter att ha lämnat barnet med nannyn färdas ett par i bil på väg till minnesstunden för hans far. Hon är upprörd över att han köpt fel prinsessklänning till dotterns Törnrosa-show, rosa i stället för gul. Han försvarar sig med att bröderna Grimms bearbetning inte angav någon särskild färg; hon hänvisar till Disney-versionen, den som unga bygger sin känsla av inkludering på.

Väl i den sörjande änkans lägenhet är familjen samlad för att ge den nyligen bortgångne själsro genom bön. Men prästen dröjer, långkoket puttrar vidare och ingen tycks få ro. I långa obrutna tagningar rör sig kameran mellan rummen, blir väntande i hallen, fortsätter mellan högt och lågt. Kvinnorna vistas i köket eller befattar sig med annat praktiskt. Männen diskuterar politik. Någon avhandlar Charlie Hebdo-dådet och konspirerar över 11 september-attackerna 2001, en annan skrockar, en tredje intar ett mellanläge. När kvinnorna gör ett inpass är tonen reflexmässigt rationell, som i nödvändigheten att skörda oskyldiga liv för ett högre syfte.

Annons
Annons
Annons