X
Annons
X

Ett konserthus nätt som en damsko

Han pekar på datumen och viker undan blad efter blad. Arkitekten Johnnie Pettersson hänger över ritningarna på bordet. Den 3 augusti 2000. Första versionen. En ny ritning den 31 augusti. "Du ser förändringarna här". Den tredje versionen den 19 september. Tre dagar därpå: ytterligare en version. Så där går det på. Version fem, sex, sju. Och det är rejäla omritningar.
Januari 2001. En ritning som liknar det nya konserthuset i Västerås. Det som nu faktiskt står där på plats, där kungaparet i dag kan göra entré vid den stora invigningsceremonin. Man kan inte ana alla turer som ligger bakom projektet nu sedan byggställningarna forslats bort - vilket skedde alldeles nyss.
Byggnadsarbetarna torkar svetten ur pannan och röda mattan rullas ut, allt i praktiskt taget samma ögonblick som de första gästerna anländer i dag. Arbetstempot har varit mördande. För när idén väl hade kläckts - att ett konserthus skulle byggas intill kongress- och konferenscentret i Västerås, nämligen i Vasaparken - vidtog vad arkitekten
Johnnie Pettersson kort och gott kallar "världsrekordtempo". Skälet till brådskan var den starka viljan att snabbt få ett konserthus och den politiska samstämmigheten gav extra fart åt projektet.

– I februari eller mars 1999 fick vi en första förfrågan om att inkomma med en idé. I september 2002 skulle huset vara färdigt, säger Johnnie Pettersson.
Normalt tar den här typen av process ungefär ett decennium.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X